Friday, October 29, 2010

Mencakna Masa Depan Yang Kondusif

Kalau baca dalam buku buku motivasi nak kasi berjaya, kebanyakan akan cakap berniaga adalah hal yang paling kasi duit sekali. Tepat. Berbanding dengan kerja kerajaan, income bisnes depends on our hard work. The harder, with a bit of luck and fortune, give us success.

Tapi, kalau kerja sendiri, tak dapat benefit sebagai kakitangan awam. Banyak. Macam hospital percuma, interest pinjaman perumahan yang rendah, dan subsidi. Ok, rasuah tu haram.

Jadi, secara praktikalnya, untuk mencapai lebih di Malaysia ni, satu pasang laki bini kena gabung antara kerajaan dan swasta. Baru dapat benefit and bisnes at the same time.

Memandangkan aku dah memang angan angan dari kecik lagi, selain nak main bola profesional, aku nak kerja sendiri, maka coretan ini adalah untuk seseorang.

Dear future wife, sila kerja kerajaan, atau kerja kerja yang dapat benefit kerajaan, contoh macam cikgu ke, lecturer universiti kerajaan ke. Nanti senang abang nak buat loan rumah pakai nama ayang.

Sekian.

(Selain Nora Danish dan Juliana Evan, surat ini terbuka kepada makwe makwe di luar sana.)

2 comments:

  1. aiseh, bukan ko nak buka ladang kambing eh?

    ReplyDelete
  2. Er, ladang kambing kira kerja kerajaan tak?

    ReplyDelete