Friday, December 31, 2010

Ok, Damn Aku Kena Buat Entri Yang Tak Berbunyi Tahun Baru

Surat khabar hari ini, ada dua isu aku nak kupas.

Pertama, isu Harimau Malaya nak digantikan dengan Harimau Malaysia. Damn! Selepas bertahun tahun pasukan negara kita tak perform, once perform, terus nak ambik kisah lah, rasa sensitif lah apa lah. Sebelum ni tak de rasa sensitif? Ulasan lanjut Lucius dah buat dekat Sokernet cuma aku nak tambah, this is about tradition, history. Please jangan politikkan benda benda ni. Tolonglah wahai ahli politik oi. Pergilah angkat isu lain nak buat nama, but please, we waited far too long for this success. Don't spoil it. Aku rasa, rata rata warga Sabah dan Sarawak tak kisah sangat pun kot cause they know we never under-appreciate sumbangan mereka dalam bola sepak tempatan.

Second issue, pasal semester universiti tempatan berganjak ke September instead of July. Alasan? Untuk menarik 150000 pelajar asing untuk menyambung pelajaran ke sini. Dah tu, pelajar Malaysia taknak amik kira? Aku tak kisah sangat pasal aku dah grade masa tu, tapi nak buat keputusan, tanyalah kami. Kami ni yang belajarnya. Awak awak politik ni kira duit je tau. Kalau start bulan September, budak budak habis SPM cuti 10 BULAN you man! Lepas SPM, kawin, mengandung, bersalin, then dan lagi masuk universiti. Adalah pantang seminggu dua sempat. Oh, lagi. Tradisinya, kita cuti bulan 11 bulan 12. Sama dengan budak budak sekolah. Boleh lah bercuti dengan adik adik yang cuti sekolah sama. Mak bapak boleh bawak semua anak anak pergi bercuti. Now? Ok, cakaplah kami pelajar universiti matang tak payah bercuti sama keluarga. How about lecturers? Anak anak mereka cuti sekolah, dengan harapan mak bapak boleh bawak pergi jalan jalan main Bukit Gambang. Now mak bapak kena kerja. Kelas kot. mana boleh nak mintak cuti. Ah, damn damn damn!

Malaysia AFF Suzuki Cup

Ok, tiba tiba aku jadi rajin malam ni pasal bosan tak ada sorang makwe pun nak ajak main mesej.

Tab di sebelah aku ni, terpampang ranking dunia terkini dari FIFA. Tak ada terkini mana lah. Updated last on early December tempoh hari. Yakni before the AFF Suzuki Cup started.

So, based on the ranking, Australia is 1st in Asia, ranked at 29th in the world, followed by Japan (29) and South Korea (40). From ASEAN pula, yakni Asia Tenggara, Thailand adalah 1st (17th in Asia, 121th in world), diikuti oleh Indonesia, Vietnam, Singapore. Barulah Malaysia.

Ini semua sebelum AFF Suzuki Cup.

One down, two down, three down, four down. Wow, technically, we're first right?

And selepas ini, kita akan berhadapan dengan Pakistan untuk Kelayakan Olimpik London 2012. Pakistan is sitting at 171st in the world ranking. But hey, menang kalah is not based on this ranking. Really hope that kita dapat melayakkan diri ke Olimpik, pasal buat kat London. Macam boleh je kalau nak pergi ni. Boleh tengok sikit Safee Sali selisih bahu dengan Gareth Bale, tengok siapa laju. Haha. Boleh tumpang rumah Lane. Barath ke. Haha.

Mari kita berdoa ramai ramai semoga ini menjadi titik kebangkitan bola sepak kita. Dan semoga tiada lagi cerita artis Malaysia dalam kem bolasepak kebangsaan. Sekian, terima kasih.

(Lepas Olimpik, pergi Piala Asia 2015, lepastu World Cup 2014, lepastu Euro 2012, lepastu EPL.)

Ini link FIFA. Aku tak reti nak print screen. Kolot.

Wednesday, December 29, 2010

10 Most Memorable Moments In 2010

Ah, aku pun tak ingat. Aku tulis mana yang aku ingat je la.

1. Konsert Slash. Yeah, klasik. Aku dapat lempang Hemo. Lepastu, dapat layan sama Ponde. Sekarang, Ponde ni dah layan A7X je dekat perantauan sana.

2. Dating, dating, dating. Menatang. Berlagak gila. Kahkahkah.

3. Kerja Laksa Shack. Ok, benda ni pasal rare. Memang rare aku kerja. So, sekali sekala kerja, tulis la kan.

4. Final World Cup di Subaidah. Eh, Subaidah ke Zubaidah nama mamak ni? Aku masuk ni pasal aku tengok sebagai seorang student, layan lepak ramai ramai. Mana lah tau, nanti World Cup 2014, aku dah kawin. Tengah tengah tengok Final dekat rumah kena pulak buat susu anak.

5. Surfing. Oh yeah! Memang heaven. Mula mula ride dari Kuantan ke Cherating. (Ok, tokok tambah. Sebenarnya dari beserah.) (Ok, tokok tambah lagi. sebenarnya aku ride separuh jalan je. Gilir gilir dengan Nemba.) Lepastu, layan lepak dekat Cherating. Lepastu, surfing! Pergh sumpah heaven. Memang boleh buat karier lah surfing ni.

6. Malaysia menang AFF Suzuki! Sebenarnya aku harap dari Piala Asia lagi, tapi referee Australia masa lawan China itu hari memang main gila. Tak kisah la. Janji menang AFF. Harapan, agar 2011 memberi lebih sinar kepada skuad bolasepak. Dengan perlawanan pertama, Kelayakan Olimpik lawan Pakistan. Mac. Harap harap menang. Boleh pergi Olimpik. Lepastu Piala Asia, lepastu pergi World Cup. Lepastu pergi Euro 2012. Lepastu menang EPL.

7. Aaaaku tak ada idea dah. Nanti ingat aku update lah. Haha. Selamat enjoy hari last 2010!

8. Oh, lupa. Aku dah 20. Memang tak memorable. Lepas ni dah boleh start pikir pasal anak.

Piala AFF Suzuki

Selain tahniah, aku juga ingin menyuarakan harapan agar Piala AFF dapat melupakan rakyat Malaysia dari Piala AF dan realiti realtiti TV bodoh Malaysia yang lain.

Saya juga ingin mengucapkan setinggi tinggi penghargaan kepada Indonesia kerana tidak membuat kacau. Malah, menghidangkan kami dengan santapan untuk mata melalui tatapan umum Manohara and Co. Oh, dan Luna Maya juga. Gojes. Roarrr.....

Well Done Malaysia!

Lepas ni, kita harap adalah Arsenal ke beli Khairul Fahmi. Lepastu, Liverpool beli Safee Sali. Silap silap kena jual Babel.

Tuesday, December 28, 2010

"Kita Tak Boleh Jugak Nak Tuduh Tuduh Pakai Dukun Ni..."

"...pasal, kalau pakai dukun, mana lut. Depa pakai player Uruguay ke Argentina entah. Depa mana main dukun dukun ni. Elok pakai Buzzlightyear je. Kemain jauh lagi laser tangan dia tu," - Kak Limah, Kampung Pisang.

Monday, December 27, 2010

Malaysia Laser

Sekarang pukul awal pagi dalam pukul satu. Aku mengantuk macam celaka, pasal surf punya pasal. Tapi, sebelum aku tidur, aku nak komen sikit pasal Malaysia.

Malaysia kito boleh pergi ni boh. Haha.

Ok. Aku mengantuk gila babi dah ni. Cumanya, pasal laser ni, aku masih dengan pendapat aku, ada kemungkinan laser tu datang dari fans Indonesia sendiri. Ataupun dari fans Thailand pasal marah dengan Indonesia. Ataupun fans dari Uruguay ke Argentina ke pasal depa bengan Indonesia curi Gonzales. Ataupun laser tu datang dari jedi. Ya. Pertarungan antara jedi dan padawan menentang Darth Vader telah merebak ke Bukit Jalil. Laser tu lightsaber.

Ataupun, laser tu sebenarnya Buzzlightyear yang main,

Ah, aku tido dulu. Selamat malam semua. Kalau jumpa dalam mimpi, jangan sombong. Tegur tegur la.

Sunday, December 26, 2010

Rentetan Dan Sorotan Event Cherating Surf Fest 2010

Penat ni boh! Kito cerito esok luso la.

Hok penting, sek kito menang boh lawan Garuda Gonzales. Kahkahkah.

Kuantan-Cherating boh!!!

Friday, December 24, 2010

Legenda Liverpool Diperkotak Katikkan

Rafael Benitez telah dipecat. Yes, pemecatannya adalah hasil daripada kemenangan FIFA World Club Cup.

Kenapa jadi begitu? Kenapa selepas memenangi piala, beliau dipecat?

Menurut seorang penganut Liverpool yang telah murtad agama Liverpoolnya dan beralih kepada Blackpool, dia difahamkan sumber boleh dipercayai dari Inter Milan beranggapan, Liverpool punya prestasi down teruk selepas memenangi Champions League beberapa tahun sudah. Jadi, Massimo Moratti merasakan bahawa Benitez berpotensi untuk mengulangi pencapaiannya menjatuhkan prestasi Inter Milan pula kali ini. Lalu, fired!

Khabar angin di Britain berlegar legar mengatakan bahawa peminat Liverpool sudah muak sama Roy Hodgson dan mahukan Rafa Beni kembali kerana hanya Benitez sahajalah yang mampu mengembalikan dan menggunakan Lucas Leiva pada tahap yang paling mengagumkan. Lucas adalah pemain kesayangan peminat Liverpool, khususnya di Malaysia. Malah, mereka menganggap Lucas adalah sehebat Kevin Keegan dan Azman Adnan.

Kahkahkah.

Monday, December 20, 2010

Udoh Le Tu. Cite Je Hal Yang Sebenornye

Ok, sebenarnya tajuk aku nak letak, "Setiap yang bermula, pasti akan berakhir." Tapi pasal semalam pergi layan Man Laksa, aku dah tertengok Zombie Kampung Pisang, dan bakal disusuli dengan ulangkaji semula Hantu Kak Limah esok. Alhamdulillah, semoga Mamat Khalid bahagia. Kahkahkah.

Ok, serius.

Setiap yang hidup, pasti akan mati. Tak kiralah manusia, haiwan, pokok fir buat jadi pokok krismas, Hitler, henpon, game Dota. Hatta karipap sekalipun.

Ya, karipap.

Tadi tengahari aku ride seorang diri ke Taman Gelora menanti kereta diservis. Lalu, sambil sambil ride, aku singgah la untuk mengembalikan nostalgia main buaian, gelongsor ada tutup atas, dan ultimately, karipap Taman Gelora. Dengan isi yang mantap, panas, sedap, isi banyak. Ah, kalau dulu, pergi pukul 4 pun dah habis.

Tadi, aku pergi, pukul 2. Jenguk punya jenguk punya jenguk, rupanya aku ketinggalan zaman. Zaman karipap panas inti padat mantap orgasm semua dah tamat. Tinggal karipap kecil seringgit dapat 3 bijik saja yang ada. Kalau dulu, mantap mantap seringgit dapat empat. Itu pun kira paling mahal dah, pasal dulu seringgit dapat 5 ye dak?

Ah, karipap.... :-(

Ke mana perginya subsidi karipap yang diwar warkan tu ha!!!????? Corruption!!!!

Sunday, December 19, 2010

Mari Bersenang Senang dan Bergelak Ketawa

Satu, dua, tiga, do re mi.
Apa nak jadi, alif ba ta ABC.

Pergh, layan Man Laksa sorang sorang malam malam gini memang bikin orang tengah tido hangin. Haha.

Saturday, December 18, 2010

Sambungan Entri Sirap

Yes, aku akan tentang sampai bila bila. Sehingga titisan darah yang terakhir. Semalaman aku membaca blog yang perjuangkan gay tu. Aku taknak letak link pasal nanti depa rasa hot pulak ramai yang pergi baca blog depa.

Ok, one ponit diorang naikkan ialah, baik kami gay, daripada jadi macam laki pompuan yang duduk pegang tangan tak tahu malu. Itu pun haram. Apa bezanya?

Ok, come here, let me show you the difference. Aku tak ingat exact hadis or dalilnya, but lebih kurang goes macam ni. Siapa yang menyentuh orang lain, dengan niat untuk membangkitkan nafsu, dosa. So, kalau pegang perempuan haram, pegang lelaki dengan niat untuk bernafsu pun haram. Tak bermakna engkau tak beromen dengan gay kau, tapi kalau kau pegang tangan dia untuk cuddling cuddling tetap haram.

Lagi, ada orang komen letak hadis, kalau nampak mereka yang berkelakuan seperti Kaum Nabi Lut, maka bunuhlah kedua pelakunya. Sorry tapi for better confirmation mintak siapa siapa pergi cari hadis ni k? I malas.

Haha.

Lagi, orang yang berzina, lelaki dan perempuan itu, melanggar syariat. Dosa besar. Then, how about gay? Lebih berdosa besar kerana, liwat, satu. Keduanya, mereka melanggar fitrah manusia. Hukum alam. Menzalimi diri sendiri. Kerana tidak berlaku adil. Adil bererti meletakkan sesuatu di tempat yang sepatutnya. Dan adakah meletakkan 'kelelakian' engkau di belakang lelaki lain adalah patut? NO! Hambik kau. Dah terlucah. Sorry.

And anonymous posted this yesterday, and yes, he got a great point to counter.

Anonymous said...

Orientasi seksual bukan suatu pilihan dalam Islam. Ya, Islam bersifat terbuka dan adil. Namun harus difahami, adil bererti meletakkan sesuatu pada tempatnya. (lawan bagi adil ialah zalim iatu meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya)

1. Islam adil dengan mengiktiraf hak bagi mereka yang layak. Dalam isu homoseksual, ia bukannya suatu hak kerana seseorang lelaki misalnya, tidak berhak untuk mempunyai keinginan seksual kepada lelaki. Homoseksual melanggar fitrah manusia, lantas ia bukanlah suatu hak.

2. Melihatkan kepada definisi adil ini juga, terbukti, mereka yang gay yang bersikap tidak adil kepada diri mereka sendiri. Mereka kenal diri mereka bahawa mereka ialah seseorang lelaki, tetapi mereka masih 'memupuk' perasaan keinginan seksual kepada sesama jantina. Maka mereka yang bersifat zalim.

3. Islam begitu baik kerana Islam tidak menghina mereka yang punya perasaan kepada lelaki tetapi dalam pada masa yang cuba untuk mengawal daripada melakukan maksiat dan berusaha menjadi normal, sebaliknya Islam menghina mereka yang 'memupuk' perasaan homoseksual tersebut dan mereka yang melakukan maksiat (liwat dsb). Maka, andai anda katakan perasaan homoseksual itu timbul semula jadi (tidak boleh dinafikan), anda PERLU mengawalnya. Perasaan itu adalah suatu ujian yang diberikan Allah kepada anda, jikalau anda berjaya kawal, anda adalah orang yang mendapat rahmat Allah. Sekalipun anda tidak kahwin sehingga ke tua, kerana tiada minat terhadap perempuan, tetapi sekurang-kurangnya anda tidak melakukan perbuatan maksiat homoseksual, anda adalah orang yang bertuah, kerana syurga menanti anda.

Anda perlu jejak pada realiti bahawa agama Islam melarang anda melakukan maksiat homoseksual. Jangan cuba berdalih dengan bercerita tentang hak asasi, kebebasan dsb. Usah terpengarauh dengan fahaman orientalis mahupun mereka yang beragama lain. Usah cemari kesucian Islam yang merupakan agam sempurna. Islam mengatur huku atas sebab0sebab yang munasabah. Banyak keburukan andai aktiviti gay ini berleluasa. Usah sampai kita dilakanat Allah seperti mana kaum Lut. tuntutlah ilmu agama yang banyak agar kita lebih memahami. Sesungguhnya pintu taubat masih terbuka bagi mereka yang berusaha.

Sekiranya anda kata, ustaz ustaz, guru guru dan ibu bapa yang menasihati anda itu tidak memahami anda kerana mereka heteroseksual, saya mengaku yang suatu ketika dahulu, saya meminati kaum sejenis saya juga, tetapi saya sedar bahawasanya orientasi seksual dalam agama yang saya cintai, tiada pilihan. Lelaki harus memliki perasaan seksual kepada perempuan sahaja.

Saya memahami diri sya,a saya memahami anda dan saya memahami hakikat penciptaan saya ke dunia ini olehNya.

And kalau mereka kata kejam kerana tiada pilihan dalam hidup, hell you! God gave us this life. That is a choice of Him, and He chose to give you a chance to live. So, sedar sikit lah. Hidup kita ni bukan pilihan kita. Kita diamanahkan untuk menjadi khalifah. So, jalani hidup according to peraturan yang ditetapkan. Ok, aku memang sirap dah naik kepala ni. Harap harap kenduri kahwin karang tak hidang sirap tawar!

Friday, December 17, 2010

Ok, Seriously Aku Memang Dah Menyirap Dengan Ideologi Ini

"If you want to success, be yourself, follow your heart, don't hear what people say about you."

Sesiapa yang agak agak tak pernah dengar atau baca wisdom word macam dekat atas angkat tangan?

Mari kita create a situation. Contohnya engkau nak buat ladang kambing. Engkau memang berkobar kobar. Kemudian, datang 3 4 kerat kawan engkau ornag dan datang dan cakap, "Hek eleh, macam la lepas", "Ah, aok tu dah la pemalas" dan lain lain. Maka, di sini jika engkau dengar orang kata, engkau tidak akan berjaya. Yes, this ideology applies to those who wanted to further career or business or study.

But how about the 'other' situation? Contoh. Saya gay, saya minat kaum sejenis, dan saya akan ikut kata hati saya dan tidak mahu dengar apa orang kata. Ha, macam mana macam mana? A term for it, I called as 'whatever' or 'ada aku kisah?" Eh sial, kalau engkau tak kisah apa yang orang kata pasal engkau, pergi hidup dalam neraka atau kubur la. Sana, engkau hidup sorang sorang, tak payah hirau pasal orang lain.

This emotional writing is a result of reading a blog which support gay. Yes, aku totally anti-gay. Biar aku dibunuh asal aku tidak berfahaman ini. Dengan izin dan kuasa Tuhan, diharapkan agar benda alah ini tidak berleluasa dan menjadi sesuatu yang halal di Malaysia. Even Bilal Bin Rabah pun sanggup dihempap batu hanya kerana menyebut Allah hu Ahad, atau Sumaiyah dibunuh kerana agama. Takkan kita nak mensia siakan perjuangan mereka dengan hanya menyokong gay untuk berlagak moden?

Ok, entri ini bukan khusus untuk mengutuk gay lesbo tetapi juga kepada mereka mereka yang menggunakan istilah hak asasi manusia untuk menghalalkan segala macam. Aku memang berhajat untuk mengulas panjang tentang 'human right' issue ini tapi belum ada daya. In other word, malas.

Tapi here I just wanna petik regarding this gay issue. Mereka mengangkat 'hak asasi manusia' sebagai alasan untuk mereka gay. Katanya, ini adalah hak saya untuk menyayangi sesiapa sahaja. Yes, seperti Adam Lambert punya jawapan semasa ditanya media Malaysia tempoh hari. Eh, hell! We, human, does not have right! Hak kita hanyalah basic necessities, yakni makan pakai tempat tinggal. And untuk mendapatkan hak ini, kita perlu kerja. Takkan datang bergolek. Selain itu, hak hak reasonable seperti pendidikan agama, dilayan seperti manusia dan bukan hamba dan beberapa lagi yang difikir logik adalah hak kita. Tapi mostly, kita mempunyai hak tersendiri kepada alam, haiwan, sesama manusia dan Tuhan terutamanya.

Dan apabila politik hari ini semakin menekankan tentang hak asasi manusia dan kebebasan bersuara, maka the world will end up upside down. Mari aku kasi contoh mudah untuk kau orang fikir. Kalau kau kata tentang kebebasan bersuara. Yes, aku setuju kita ada hak untuk menyuarakan rasa tidak puas hati kepada sistem kerajaan misalnya, atau jalan di kamping berlubang. Tapi bila segalanya adalah bebas untuk disuarakan, maka mulalah perkara sumbang kedengaran. Bersuaralah individu mengatakan dia mempunyai hak untuk menjadi Perdana Menteri. Saya bebas bersuara untuk menjadi gay. Kerana itu hak asasi saya. Hell!

Another situation. Kau pernah tengok video dekat FB pasal a Chinese lady yang menganjing polis melakukan tugas? Aku tak ingat dekat mana aku tengok dan tak ingat sangat exact dialog tapi lebih kurang macam ni. Here how it goes. The lady ditahan kerana melakukan kesalahan lalu lintas. Then, two policemen datang kepadanya. The lady merakam the policemen. Then, police itu bertanya, "Kenapa rakam? Jangan rakam kakitangan awam melakukan kerja tanpa kebenaran" lebih kurang macam tu. Then, perempuan ini menjawab, "Saya bebas melakukan apa saja. Saya ada hak sebagai rakyat Malaysia." Police itu bersabar. Kemudian, police tadi meminta IC dan lesen. Lepas tu, kau orang tahu apa jadi? Perempuan itu jawab, "Saya ada hak untuk tidak memberi my things kepada stranger." Ha, amacam? Kalau kena tahan dengan police, boleh buat gitu? Lepastu, polis itu tulis saman dan suruh perempuan tu sign. Yes, perempuan itu ambik sign tadi dan conteng kertas saman tadi. Bila polis itu marah, the lady jawab, "You're intimidating me. I want my lawyer and sue you in court." Hell! Macam mana? Yes, aku pissed off tapi aku blame politician yang berjanji manis dengan berkata mereka menjanjikan demokrasi dan hak asasi manusia dan kebebasan bersuara. Sebab itu perempuan tadi berani buat begitu. No, perempuan otu tidak benar kerana dia telah menghina institusi polis, penjaga keamanan negara. Kalau dia menganjing macam tu, dan kepada mereka mereka yang beci sangat dengan polis, cuba fikir apa jadi kalau tak ada polis? Jangan benci polis hanya kerana mereka tidak menyokong parti politik kau.

Ah, kalau kau tak nampak point aku, sorry. I can't make it clearer. I'm just pissed off.

Berbalik kepada ideologi tadi, follow your heart. Kalau aku kata aku idolize Maria Ozawa dan mahu ikut kata hati aku menjadi macam dia, macam mana? That's when the words 'don't hear what people think of you' datang. Kita kena dengar apa yang orang kata tentang kita. Kerana mungkin apa yang dikatakan mereka itu salah yang kita lakukan. Seperti orang kata, eh, kau tak pakai tudung? Yes, it is wrong because tudung is wajib.

Ah, aku makin lost dalam kata kata. Nantilah aku ulas. Tapi, I hope who ever read this get my point.

Nota noti tambahan.
Dore ada post dekat blog dia link blog golongan gay lesbian ni. Bacalah dan renungkanlah dan nak kutuk tu kau orang punye pasal.

Wednesday, December 15, 2010

Review Malaysia VS Vietnam


Ini Roy Azman. Siapa tak kenal angkat tangan?




Tadi Malaysia menang terima kasih sedikit kepada dia kerana bermain dengan agak baik. Walaupun tak skor, kira ok la. Contribution sana sini.




Terima kasih Roy Azman.




Eh, salah ke? Malunyeee I. Auuwww. By the way, steady la Malaysia. Keepit dap.

Tuesday, December 14, 2010

Hari Assyura

Bersamaan dengan 9 dan 10 Muharam esok dan lusa, marilah kita ramai ramai berpuasa sunat dan mengambil peluang untuk menambah amalan. Amalan amalan dan lain lain info boleh baca dekat blog Raby. Sekian, Man United menang! Kahkahkah.

Monday, December 13, 2010

Dubuk Liar VS Ayam Hutan Jantan

Malam tadi, Chelsea lawan Spurs untuk regain back their title bid. Dalam usaha kembali ke landasan perlumbaan kejuaraan liga, mereka bertandang ke White Hard Lane, a real hard stadium for them to win.

Game memang sengit gila. Dan Drogba masuk pada babak kedua untuk mengganas seterusnya berubah menjadi dubuk seperti biasa dan menyerang mangsanya, yakni ayam hutan jantan. Tapi ni ayam hutan beb, mana jinak beb.

Ah, layan gambar. Cakap banyak pun penat. A picture tells thousands of stories.



Selepas menjaringkan gol penyamaan, Drogba menjadi predator...


... seperti binatang pujaannya, hyena @ dubuk liar yang rakus menjamah ayam hutan.




Kemudian pula, Drogba mendapat sepakan penalti, dan bersedia untuk meratah hidangannya...




... tapi apakan daya, instead of dubuk, Drogba is just like his favorite cartoon Hagemaru.





Gambar dicedok sedikit dari Sokernet.

Sunday, December 12, 2010

Review TC Ride KTNFX - F.I.X.T

Makwe itu berlari lari anak ke arah pantai. Di matanya mengalir jejesan airmata. Mengalir perlahan. Sayu hatinya. Hiba. Di tangannya tersimpan satu kepahitan. Dia mengenggam sebak hatinya ditemani hembusan angin malam pantai terkenal Kuantan beserta melodi ombak yang dahsyat gilerrr~

Mata mata anak anak muda sekeliling yang melepak berpeleseran di hadapan KFC hanya memerhati makwe tadi. Hanya memerhati, dengan tanda tanya bermain di hati masing masing. "Kenapa si dia menangis?", "Lawa badan makwe tu" dan "Pergh, makwe menangis tepi pantai" antara persoalan yang diajukan di hati masing masing.

Tiba tiba, berlari seorang lelaki di tengah tengah hiruk piruk anak anak muda tadi dan menuju ke arah makwe menangis tadi. Membawa handbag di sebelah tangan, mukanya juga seperti mahu menangis. Tak macho.

Kemudian, dia menyapa ke arah perempuan menangis tadi. Kelihatan seperti pergaduhan pakwe makwe, merajuk sana merajuk sini, maki sana maki sini, dan aksi hampir berpelukan.

Kerana jarak yang menyukarkan sebarang dialog kedengaran, maka anak anak muda yang ramai ramai tadi berbunyi sesama sendiri mengikut rentak pergaduhan tadi.

"Aku sedih dow, aku kasi pilihan antara aku dengan TC, dia pilih TC dowh..." disambut dengan hilai tawa yang gelak gemalai.

"Aku sedih dow. Aku bagi pilihan antara KFC dengan TC, dia pilih TC dow..." semakin galak dengan ketawa mawa.

"Aku sedih dow. Aku order Original, dia nak Spicy dow..." kahkahkah. Macam cilake.

Rupa rupanya, selain basikal, video comolot KLCC juga mampu menyatukan hati budak budak Kuantan dan budak budak Temerloh. Kahkahkah

Saturday, December 11, 2010

Mungkinkah Taylor Swift dan Gareth Bale Bercinta?


Gareth Bale with his love




And Taylor with hers

Friday, December 10, 2010

Jangan Letak Takdir Sebagai Alasan Kau

Dalam hidup kita ini, kita memang ditakdirkan untuk melakukan kesalahan. Sebenarnya, kesalahan semua tu memang terletak atas bahu kita, jangan salahkan takdir. Kesalah dan kesilapan tu termasuk juga lah kesalahan kecil besar tak sengaja sengaja tersilap dan sebagainya. Sebagai contoh. Kau bawak kereta, kau langgar anak orang. Dalam undang undang, kira kesalahan kau. Mungkin budak tu cross jaaln tiba tiba atau kau tak perasan. Tapi tetapi kira salah satu kesalahan.

Dalam hidup aku, memang berjuta juta kesalahan yang dah aku buat. Ah, memang aku ni jahil sangat. Cuma, belum buat ragut dan minum arak dan hisap dadah dan culik anak orang mintak satu juta je. Oh, hisap rokok pun aku tak. Shisha pun tak.

Namun, dalam banyak banyak kesalahan tu, paling banyak dah tentulah aku buat kesalahan dengan Yang Maha Esa. Tapi dalam kategori dunia, aku rasa aku baru sahaja buat satu kesalahan paling besar dan bodoh dan akan aku sesal sepanjang hidup. Yes, pasal ini mungkin melibatkan masa depan aku. Biarlah rahsia apa kesalahannya. Tapi, dalam kes kes kesalahan yang sengaja dan bodoh dan forgivable, aku letak kesalahan aku dalam kategori unforgivable, and I guess I deserve it. Walau apa pun, aku tetap meminta maaf. Yes, aku tetap minta maaf walaupun aku tahu it is unforgivable. Mari kita anggap aku telah membunuh seseorang lah. Kau mahu maafkan pembunuh kau? Tahap kesabaran ultimatum saja yang mampu, dan aku tahu semua manusia tetap ada had sabarnya. Jadi, aku anggap aku telah mengkhianati had sabar itu dan bertindak bodoh.

Tetap, aku minta maaf.

Bila Mana Kak Limah Dan Husin Balik Rumah

*PERINGATAN*

Jika kau pergi ke wayang panggung untuk menonton filem kelakar, anda salah. Sebab cerita ni seram gila babi nak mampos.

Mana tak seram kalau Hantu Kopek datang dekat kau malam malam dan buat kelakar.

Kahkahkah. Credit gila babi lah dekat Mamat Khalid.

Kahkahkah.

Sumpah. Terbaik. Sumpah ni. Baik kau pergi tengok. Aku bersama lima lagi dickheads dan berjuta juta lagi dalam panggung memang menangis nangis gelak. Walaupun ada dua dickheads yang gelak lambat sikit pasal pergi bantai main snooker dulu dan mengorbankan 10 minit pertama cerita. Haha.

Ok, keduanya. Alhamdulillah. Terima kasih Tuhan untuk result.

Thursday, December 9, 2010

"Boleh Pegang Pegang, Jangan Pandang Pandang"

Gemersik kedengaran suara Suhaimi Mior Hasan diselang seli dengan suara gedik Anna Rafali.

Eyh.

Ke "Boleh pandang pandang jangan pegang pegang"?

Ah, persetan. Sambil aku memerhati nenek nasi lemak sedang membungkus nasi lemak. Tua. Agak agak dalam 80 aku rasa umur dia. Dari aku umur 5 tahun aku berbasikal ke warung dia untuk membeli nasi lemak. Memang true.

Suara Suhaimi Mior Hasan masih berkumandang di radio nenek tadi.

"Macam bodoh."

Sayup nenek tadi bersuara.

"Macam bodoh lagu sekarang," sambil terus mencampak ikan bilis dan kacang dan timun ke dalam nasi lemak berbalut surat khabar tadi. Sambal asing.

Monday, December 6, 2010

Azam

Ok, ini adalah sekuel post sebelum ini. Pertama, aku tertanya tanya. Binatang azam ni apa dia sebenarnya? Dia sama dengan impian tak?

Ok lah. Untuk azam aku yang baru, aku listkan di bawah. Aku ber-decide untuk post dekat blog pasal selepas beberapa belas tahun aku berazam, aku tak pernah ingat pun binatang apa yang aku azamkan.

Senarai azam azam saya:

Azam Tahun Baru Saya

1. Kurus. Ok. Binatang ni memang payah nak capai. Last aku rasa aku kurus Tahun 2007, zaman zaman sekolah SPM. Berat aku pernah lah area area 60-63 kilo. Sekarang 13 tan. Jadi, azam ni memang paling liat.

2. RM 10 ribu. Hm, yang ini, Insyaallah boleh capai kot. Tapi, itu lah. Kena cari bisnes la. Kalau lepas graduate nanti aku sambung kerja ada rezeki, aku try sedaya upaya azam yang satu ini. Caranya? Selain kerja, aku juga merancang untuk duduk rumah mak bapak aku sampai anak ada lapan orang.

3. Kereta. Setakat ini, memang kereta yang aku mahu hanyalah Viva. Ok, kalau kereta impian, antara MyVi Proton Saga gitu gitu saja lah. Pasal untuk mencapai azam no. 2, memang haram aku berangan pakai Toyo Supra.

4. Supra? Memang aku takkan berazam nak beli Supra sepasang. Tapi tengok Will.I.Am shuffle itu hari pakai Supra macam macho jugak. Ah!

5. Rumah? NO!

6. Kahwin? Ok, yang ini memang tak boleh bawa berbual macam benda lain. Hal hal jodoh di tangan Dia. Tapi kalau rasa rasa macam wajib tu, nak buat macam mana kan? Kehkehkeh.

7. Ok, sesat sekejap. Siapa siapa rasa nak jual tanah, atau ada kenalan nak jual tanah, dan nak carikan pembeli, boleh roger sama aku.

8. Lagi azam? Ah, entah. Kau orang tolong cadangkan lah. Boleh?

*Tambahan.

Tadi makwe aku tanya, taknak sambung degree ke? Ok, sepertimana orang orang lain yang duduk tanya aku pasal sambung degree ni. Aku memang malas sambung degree. Pasal nanti sambung lambat kerja. Kerja sekarang dah rare. Macam peti suara. Tapi, itu hari aku ada ter-berborak sama Cikgu Yanti dan Cikgu Rihana, eyh, Rohana. Depa kata, sambung degree bukan untuk kerja, tetapi untuk kemajuan tahap pemikiran. Poh!

Jadi, bergantung pada rezeki, aku mungkin akan kerja setahun, lepastu kalau ada rezeki, aku sambung degree. Rezeki Tuhan belaka. Dan moga rezeki murah, tercampaklah aku untuk sambung ke Australia ke, Zimbabwe ke. Sekian, tolonglah jangan siapa siapa lagi lepas ni hasut aku untuk sambung terus. Aku tahu kalau kerja dulu nanti malas belajar, tapi aku tetap nak cuba.



Peti suara rare. Gambar aku curi dari Nemba. Harap halal Nemba.

Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah kepada engkau engkau semua. Bersempena dengan Maal Hijrah/Tahun Baru ini, mari kita review sedikit azam azam aku yang lepas dan pencapaian pencapaian azam tersebut.

Azam untuk 1423, er, 1432, Masyaallah. Aku tak ingat sebenarnya. Ok lah. Untuk azam tahun lepas, azam aku adalah....

....

....

Ya, aku tak ingat. Biasanya buat azam ni sehari dua je ingat. Tapi pernah aku berazam untuk kumpul RM 1ribu macam tu kot untuk buat saving. Alhamdulillah, tercapai.

Baiklah, untuk azam azam tahunan akan datang, aku target untuk capai RM 10k setahun tak kira datang dari mana. Maksudnya, halal la.

Lagi, azam aku, apa lagi eyh? Ok, aku ada satu azam ultimate - untuk muncul atau sekadar pergi ke Oprah punya show. Tapi dah tak jadi nyata pasal Oprah punya show season ni is the last season. So, tak dapat la pergi.

Next.

Azam lagi. Hm, apa lagi azam aku eyh? Tah. Siapa siapa ada azam nak kongsi, silalah.



Liverpool relegated bukanlah azam aku. Kerana ia adalah azam semua orang. Kahkahkah.

Sunday, December 5, 2010

Taylor Swift


Masa dalam sebulan layan lagu gedik "Romeo take me somewhere we can be along" tu, mula mula rasa la layan. Lepas tu adik aku cakap la lagu dia banyak berfantasi. Ah, tak kesah. Janji dia cantik. Pada aku sangat cantik.

Lepas tu, adik adik aku hasut lagi, katanya dia tak cantik la muka pelik la. Aku rasa muka dia macam ular sikit sikit. Cantik. Tapi bila lama lama depa cakap tak cantik, aku macam terasa jugak dia ni biasa. Ah, tapi masih cantik.

Sehinggalah aku pulang ke Melaka untuk sem baru dalam sem lepas. Aiidir Putra (Edy) duduk menghadap laptop dia gambar Taylor Swift. Biar sampai bergaduh besar dengan awek, janji Taylor Swift cantik, katanya. Aku sokong.

Pang! Keluar dia dekat American Music Award itu hari buat rambut lurus ni, dah tak ada sapa boleh bising. Dia memang cantik!

Ah, aku pun taktau pasal apa aku cerita pasal Taylor Swift ni.

Friday, December 3, 2010

Kuala Lumpur

Pertama tama sekali, aku mahu ucapkan berbanyak banyak maaf kepada dua brader Ashraf Kamal sama Farhan Hanis. Pasal penat penat mereka datang cari aku, tapi aku boleh layan tertidur dekat bilik. Ok, serius Mael, aku tertidur, dan masalah duit tak ada bukan boleh bawak main bila kredit tak ada.

Aku ke KL untuk belajar satu dua hal hal mencari prospek klien, menjaga anak kecil dan mengajar mereka erti naik LRT. So, masa memang agak pack. Jadi, malam pertama tiba, aku roger roger abang dua orang ni ajak tengok Man United main bola lepas seharian bahan Real Madrid kena bantai.

Memandangkan aku tertidur dan tidak berkesempatan jumpa mereka dan menonton bola, selain tak dapat layan borak, aku juga tak dapat layan kena maki pasal Man United dengar cerita teruk kena bantai.

Ok, tinggal cerita mengarut di atas.

Setibanya aku di Kuantan, baru aku dapat online pasal kondo KL tu sebelah bukit, line 3G Celcom ni semput nak panjat bukit. Dan aku dapat baca perkhabaran World Cup punya penganjuran jatuh kepada tangan Rusia 2018 dan Qatar 2022. Aku dah menyendeng nyendeng (meroger roger, bercadang cadang) untuk lepak UK kalau England menang bid 2018 tu. Duduk rumah Lane ke. Tapi dah tak dapat, kena la jenguk jenguk Qatar tu kot lepas. Qatar ni, kecik lagi dari Pahang. Rakyat pun lebih kurang Pahang, dalam 1.7 juta orang gitu. Qatar pun tak pernah lepas World Cup. Jadi, aku syak jugak sikit sikit kalau kalau ada corruption.

Persoalannya, lepas dak agak agak kalau Pahang bid World Cup? Setakat corruption tu, Sultan boleh setel kot.

Tuesday, November 30, 2010

El Classico Mundo Mando Diao

" Mungkin inikah, yang dinamakan cinta, hati gembira rasa, bla bla bla lalala~"

Kedengaran musik alarm aku berkumandang yang diset jam 4 a.m. Sambil membayangkan Juliana Evans dalam iklan Cornetto Love, aku bingkas bangun dan menapak keluar ke televisen.

Sudah terpampang di televisen perlawanan El Classico Mundo dipasang oleh adik laki aku. Barcelona versus Real Madrid. Aku capai selimut sebatang, dan baring sedap sedap atas lantai.

Masuk 2-0, dalam minit 40, aku tengok game jadi tegang. Memang tegang, dah lah sejuk walaupun berselimut. Lalu, melangkah aku ke dapur dan capai balang koko krunch lalu menuang koko krunch koko krunch tadi bukan ke ladang gandum tapi ke dalam mangkuk aku. Kemudian, susu. Ah, perfect!

Ok, review game ni hangpa cari la dekat laman web laman web yang patut. Cuma, apa yang dapat aku review dari game ini adalah ini!




Xabi Alonso, pemain Real Madrid, frust kalah sama Barcelona, bekas pemain manager lagenda Rafa Benitez




Xabi Alonso ketika menjadi seorang pelakon. Pelakon Footloose dan Hollow Man. Ok, tipu. Ini Kevin Bacon. Aku rasa Xabi Alonso ada iras dia. Ke tak?






Angel Di Maria, pemain Argentina, bekas pemain Benfica, kini bersama Real Madrid. Lawan Barcelona main tak best langsung.






Angel Di Maria dalam suit. Berlakon dalam Avatar Legend of Aang dan Slumdog Millionaire. Ok, aku tipu lagi. Dev Patel.



Ah, ke aku sorang je rasa diorang ni nampak seiras? Ah, lantak la. Janji koko krunch ni memang sedap kalau makan sama susu sejuk.

Monday, November 29, 2010

Untuk Review Liga Inggeris Minggu Ini

Semua pasukan berjaya menjaringkan gol. Ya, menjaringkan gol!

Even Blackburn pun tidak mahu dipalit malu apabila tetap menjaringkan gol walaupun dibenam 7-0.

Mendahului carta adalah Berbatov dengan 5 gol, dan tidak ketinggalan dalam carta adalah Martin Skrtel, pemain Liverpool, sebuah kelab yang dikhabarkan sebagai lagenda. Macam naga dan burung dodo. Martin Skrtel menjaringkan 2 gol. Hebat. Tepuk tangan!

Saturday, November 27, 2010

Anders Lindegaard

Yes, namanya sangat Europe. Dannish to be specific. And he had recently signed for Man United. Seems to be the replacement for Edwin Van Der Sar.

Secara jujur, aku masih doubt kebolehan dia, pasal selain 4 caps with Denmark national team, pengalamannya hanyalah di peringkat liga Denmark.

Direct replacement, I hope not, because Kuszczak aku rasa perlu diberi peluang untuk menjadi nombor satu sebagai balasan ke atas kesetiaannya bersama Man United selama beberapa season sebagai back-up Van Der Sar. Kuszczak pun jarang melakukan kesilapan kesilapan pelik pelik macam keeper keeper Arsenal. Jadi, dia layak diberi peluang. Untuk Lindegaard pula, selayaknya diberi peranan back-up dahulu kepada Kuszczak selama beberapa season untuk belajar selok belok liga Inggeris.

Ok, aku tahu. Alex Ferguson bukan baca pun aku tulis. Aku tulis ni saja saja pasal bosan. Kau orang pun mesti baca saja saja sampai bosan. Tapi kalau bosan sampai marah, maaf. Aku bukan saja saja buat kau orang marah.

Aku ingat nak letak gambar, tapi malas. Kau orang cari la. Eja elok elok. Anders Lindegaard. Senang sikit la dari Tomasz Kuzsczskcsak tu.

Friday, November 26, 2010

Dan Sebenarnya...

Ini bukan Yunalis Zarai.

Sebenarnya, tak adalah best sangat pun kalau jadi umur puluh puluhan ni.

Nasib baik aku tak ingat tahun berapa aku lahir. So, still 18, still 18.

Thursday, November 25, 2010

Alam Manusia Di Bumi, Alam Angan Angan Di Rozmey

Ok, terus aku dapat mood nak menulis.

Siapa ada terbaca di Google mana mana, akan ternampak ikon 1Malaysia dR. Rozmey mengaku filemnya mengutip RM 2 juta pada hari pertama! Auuwww. Kelas you gitu.

Ya, itu katanya. Kalau mahu benar, kita kena ambil view 2 3 pihak untuk mendapatkan kebenaran yang tulus. Ye dak? Jadi mari kita review, mari mari.

Memandangkan aku belum tengok dan takkan pun tengok, jadi kita ambil pendapat wartawan yang rata rata lebih tahu menilai buruk baik sebuah filem.

Pertamanya, mamat-berlagak-rambut-macam-Justin-Bieber ini menyentuh tentang MELAYU. Yes, syukur aku masuk UiTM, aku sangat sensitif isu bangsa Melayu kerana Melayu itu Islam. Mamat-berlagak-rambut-macam-Justin-Bieber ini katanya industri filem tempatan sekarang hanya menjatuhkan bangsa Melayu dan wartawan pula tidak banyak memperjuangkan bangsa. Katanya lagi filemnya banyak menerapkan unsur kemajuan bangsa. Ready? WHAT-THE-FUCKINGSTON man! Based on banyak wartawan, cerita yang mengantuknya kalahkan drama dan 5 minit pertama dah ada muka dia sahaja bukan sesuatu yang membangunkan anak bangsa. Dialog dialog seperti "You ni power la sayang" dan "Sekarang turn kau pulak main dengan dia" adalah setaraf cerita cerita rempit rempit romen romen. "Dia pilih KLCC dowh dari aku" adalah sebahagian dari deleted scene aku agak.

Artikel dari sini

Kemudiannya, statementnya bahawa dia mengutip RM 2 juta dalam satu hari. Eyh, man, hell sama kau. Bukan kau tentukan berapa kutipan. Tunggu keputusan rasmi FINAS la wey! Syok sendiri. Menurut sini, ada tayang screenshot seat untuk tayangan filem. Pergh, kosong. Orang pergi memang nak beromen je bang oi dalam panggung tengok cerita kau. Sini dan sini pula tunjuk kutipan filem hanyalah RM200k something. Eyh, ok la tu bang. Tayang 6 tahun dekat panggung wayang gambar (pawagam) dapatlah RM 40 juta ye dak?

Kepada yang merasa meluat membaca catatan di atas, mungkin kerana isunya sendiri atau kerana gaya penulisan aku, mari kita tonton sedikit hicuran di bawah.






Sebesar besar kredit aku tujukan kepada siapa yang buat.

Ok, sekarang isu serius sikit. Semalam aku dan adik aku dan mak aku duduk semeja makan malam. Kemudian, adik aku terpetik isu ini. Mak aku lantas memangkah kami, kerana katanya kenapa nak dengki dengan Melayu nak berjaya. Contohilah kejayaan dia. Selepas adik aku cakap biarlah hidup miskin asal orang suka dengan kita, aku mencelah. Betul kata adik aku. Hidup bukan semata mata kerana kejayaan atau harta atau yang sedemikian. Kalau kaya, tapi orang tak suka, sia sia. Rezeki tujuaanya adalah untuk pertama menguatkan tulang empat kerat agar mampu bangun dan mendirikan ibadah. Rezeki juga gunanya untuk kegunaan umat manusia sejagat. Apabila Barat keparat masuk, istilah rzeki diubah kepada harta dan konteksnya beralih kepada harta benda, materialism.

Kemudian, orang akan cakap, eyh, biarlah dia nak berjaya, bukan susahkan kau. Yes, berjaya means dunia akhirat. Untuk berjaya kedua dua, Allah s.w.t. berfirman "Hablumminallah Hablumminannas". Hubungan dengan Allah, dan hubungan sesama manusia. Maksudnya, Janganlah kata kubur masing masing, pasal hal hal nak dibawa ke kubur pun melibatkan hal sesama manusia. So, setinggi mana kedudukan, darjat, dan pangkat, kalau hubungan sesama manusia zero, then nothing. Sebab itu Islam menekan kuat amalan solat ke masjid. Bukankah solat di rumah pun mendekatkan diri kepada Allah? Ya, tetapi di masjid, kedua dua hubungan dapat disambung. Yes, ini peringatan kepada kau dan aku. Aku pun malas padahal, tapi marilah kita sama sama cuba memperbaiki diri. Renung renungkan dan selamat beramal! Ciao.

Manchester United

Ya, pagi tadi. Aku bangun. Niat, bola. Pasukan Manchester. Rancangannya untuk layan Man United sambil sambil layan Inter kalah, lepas tu layan Spurs.

Tengok 5 minit, aku malas nak tipu hati aku. Man United sekarang memang tak terer langsung. Zaman terer adalah zaman Ronaldo-Tevex-Rooney. Masuk tang Berbatov, ada satu game je best, yakni kalahkan Spurs 5-2 season 2008-2009. Rooney-Tevez-Ronaldo-Berba. Sumpah itu last.

Lepastu, dia pi jual Ronaldo dan malas sign Tevez, tinggal Rooney sama Berbatov. Berbatov ni memang main macam babi buta betul. Skill ada, tapi main malas, baik pergi main street soccer.

Tapi, aku tetap sokong Man United. Sebab? Sebab...sebab...sebab... .

Ah, malas betul menaip, Cerita esok lusa. Tapi, memang Man United main sekarang tak kick. Blackpool sumpah cool. Lawa main. Cuma result tade. Macam Arsenal.

Monday, November 22, 2010

Parody, Israel Dan Gadis Bermulut Muncung.

Ok. Masuk cuti ni nafsu aku nak apdet blog memang tak ghairah langsung. Langsung!

Cuma, lepas baca blog marhaen ni, ada la satu dua isu aku teringat dan nak kupas.

Ok, pertama. Pasal apa makwe makwe suka tangkap gambar bibir muncung? Pasal apa pasal apa???!!!

Ok, kedua. Sejak bermenjak isu freemason, The Arrival, iklan TV3 dan Faking Astro menjadi fenomena, orang Melayu terutamanya menjadi terlalu obses. Obses! Obes.

Segala galanya mahu dikaitkan dengan freemason. Kononnya itu ada hidden message, ini ada subliminal message. Damn! Yes, obses is not a sin. Tapi, beragak agak la nak kaitkan pun. Ini tidak. Asal nampak apa benda bentuk segitiga sikit, terus cakap itu piramid la apa lancau la. Kalau memang betul benda tu obvious, contoh macam cerita Harry Potter, pasal bentuk Deathly Hallow tu. Yang itu betul la freemason. Cerita cerita mat salleh memang la ada depa selitkan sikit.

Tapi kalau pasal bentuk nasi lemak bungkus macam piramid pun nak kaitkan, mati la bang. Kalau tak buat bentuk tu, takkan nak lipat kertas minyak nasi lemak tu jadi bentuk bulat ke, petak ke pulak. Nak kaitkan tu, beragak agak la. Biarlah rasional.

Ok, apa pun, Happy One Year sayang! Ciao.

Saturday, November 20, 2010

How Long Does It Takes For You To Solve A Cubic? Then, Watch This Kid

Ya. Aku pernah selesaikan dalam masa sehingga-penat-atau-putus-asa dan itupun satu permukaan saja setel. Aku memang tak reti main cubic. Hasif Simphonia reti. Terer.

Tapi budak dalam video ni memang terer gila babi. 7 saat. Satu tangan. Dan cubic 5x5. Yes! Bukan 3x3 macam kita selalu main. This is seriously shit dude!




So Bepul, anggap ini entri untuk kau. Haha.

Seperti biasa, video dirembat dari Yahoo! News. Ya, saya tengok dan baca Yahoo! News. Lame bukan?

Friday, November 19, 2010

When The English Shows Their Frat For The Fat Cat


English joke is seriously serious. From Cat In The Hat for Don Capello the brat.

Credit to The Sun

When Nani Acts As Stupid As Usual

That's why when Man United fans see Nani as Ronaldo's replacement, he will do anything to achieve that expectation. Including stoping Ronaldo from scoring a WONDERFUL GOAL!

Itu Khamis pagi aku bangun nak menonton bola. Rupa rupanya ada Portugal lawan Spain dalam usaha mereka untuk mempromosikan their 2018 World Cup joint-bid. Pada mulanya aku malas nak tengok pasal dah konpem konpem Spain menang. Tapi sebab game lain semua macam sial bosan (Yes, I'm referring to fucking Englad Capello), jadi aku tengok ini game.

Portugal bermain dengan sangat fantastic. So fantastic. Their passes, pace. Overall, Portugal is the better team. Semoga Paul Bento berjaya mengekalkan corak permainan Portugal ini.

Tapi the focus of the game is the goal effort made by Ronaldo, leaving behind several defenders, with some skill, he lobbed Casillas (ah, macam mana entah eja nama menatang ni). Then, when the wonderful goal is an inch before it happened, Nani datang untuk membatalkan goal itu. Dia datang, melompat, dan menanduk bola yang sudah berada di atas garisan, dan dia sedang offsaid!

Stupid Nani.

Dan surely Ronaldo was fucking-damn furious. Mad. Angry. Paranawei. Korupsi. Semuanya bermain di benak fikiran Ronaldo.

So Nani, by emulating your expectation doesn't mean you have to be better or stupid!

This is the video, courtesy from RTM.

Thursday, November 18, 2010

Entri Khas Untuk Afiqah Mazlan

Ha, amacam? Tak percaye r? Kihkihkih

Cuba Kau Fikir Logik Saja Lah

"Kalau kambing, satu tempoh bersalin ambik masa dalam 15o hari. Dah tu, biasa bersalin 2-3 ekor saja. Tak untung beb," celah Hamdan. Hamdan ini dengar cerita mencuri dari kedai cina saja. Tak mahu susahkan anak melayu berniaga alasannya.

"Er, dah tu? Kalau lembu?" soal Majid diselubungi perasan bersalah pula tiba tiba.

"Lembu aku tak sure, tapi aku sure mesti lagi lama. Anak dia pun kurang dari anak kambing. Leceh," masih Hamdan cuba meyakinkan Majid.

"Tapi, lembu dengan kambing ini at least boleh buat susu, boleh kasi jual. Tak dapat jual, bagi minum sendiri pun kuat tulang." Nada Majid walau yakin tapi masih berbelah bahagi. Masih mahu didengarnya cadangan kawannya.

"Ala, berapa sangat saja pun dapatnya kan? Kan kan?" -Hamdan-

Ah, kali ini Majid tak mampu menahan lagi. Semakin runsing pula difikirkannya. Beginilah nasib anak Melayu. Asal mahu dimulakan perniagaan, was was sana, was was sini memang menjadi kelaziman.

"Habis tu, nak berniaga apa?" Dahinya nampak kerut semasa bertanyakan persoalan itu kepada Hamdan.

Hamdan perasan akan air muka yang bermain di raut wajah Majid. Lalu, dimulakan langkah pertamanya.

"Kau pernah dengar Uptrend?

Dub. Dab.

Satu. Dua. Dan.....tiga. Tiga tumbukan padu tepat di rusuk rusuk Hamdan oleh Majid.

Baguslah Majid, walaupun Melayu yang selalunya diprejudiskan sebagai lemah berniaga, tapi tahu mana halal mana haramnya berniaga.

"Ok ok, aku bergurau. Ini ada bisnes baik punya. Ini Melayu jarang join. Bukan MLM. Bukan skim cepat kaya. Tapi memang cepat kaya," Hamdan menyambung kata kata dalam serak dan senak dengan darah masih di celah gigi.

"Hah, bisnes apa lagi?" Majid kembali kepada mode terpinga.

"Buat ternakan. Kena rajin sikit la. Tapi, ini, tak macam lembu kambing. Dalam setaun 3-4 kali beranak. Dah tu, dalam sekali beranak, boleh dapat belas belas anak woo," ulas Hamdan cuba membina semula reputasi yang sudah tercalar.

"Nak bagi makan pun senang. Diorang ini makan tak cerewet sangat. Dulu masa aku sekolah Tingkatan Satu, sisa makanan dekat dewan makan itu ada orang ambik petang petang. Buat baja jadi makanan binatang ni," sambung Hamdan.

Majid nampak tertarik. Dia mencelah, " Eh, itu bagus tu. Jimat. Jimat kos. Lagipun, daripada membazir buang sisa tu, baik bagi makan diorang ni ye dak? Eh, binatang apa ni?"

"Ternak babi."

Majid minta diri untuk pulang dan berfikir dalam dalam dulu katanya. Dia juga kata nak kira duit dalam akaun bank dulu.

Tuesday, November 16, 2010

Minggu Lepas Minggu Peperiksaan

Minggu lepas rekod paling banyak viewpages pernah aku terima. Minggu lepas pun banyak gila post aku posted. Beberapa, dan post yang rajin rajin belaka, kerana melibatkan gambar gambar yang macam macam dan video video.

Tetapi minggu ini, satu entri pun aku tak ada idea.

Ya, peperiksaan punca stress. Stress. Dan stress melahirkan idea yang macam macam.

Saturday, November 13, 2010

Hotel 15 Tingkat Dalam Masa 6 Hari!

Ini sememangnya totally, what-the-heck. 15 tingkat dalam 6 hari? Seriusli dude, why in a rush?

Tapi, aku suspect, is it totally safe? Not to judge it or apa, tapi if this is safe macam other building, then salute goes to the Chinese people. Chalo bette!






If anything sounds impossible, leave it to the Chinese.


Laporan asal aku petik dekat sini

Walau Telah Meninggalkan United, Hati Tevez Tetap Merindui Saat Saat 'Manis' Di Sana


Foul play by Tevez.





Looking for a ball meh?

Credit to The Sun

Friday, November 12, 2010

Oprah Winfrey

Pertama kali aku dengar nama dia masa kecik kecik dulu, aku pelik. Kenapa orang putih sanjung sangat dia ni? Bukan ke dia ni berlakon dalam TV2 je ke?

Owh, bila aku dah pandai naik basikal gear dalam darjah 5, baru aku ada Astro dekat rumah.

Rupa rupanya, Oprah Winfrey ni dekat Amarika sane. Aku ingat yang duduk berlakon cerita Opah dekat TV2.

Pasal apa aku duduk cerita pasal dia? Pasal dia ni duit tak putus putus. Satu hari nak dekat USD 1 million. Aku, satu kali hidup pun, tak sure dapat satu juta ringgit. Dia sangat berjaya. And for the entah ke berapa kali dah, dia kekal unggul wanita terkaya di dunia dalam bidang hiburan.

Walaupun kaya, dia tak lokek, atau lopek. Satu sekolah kepimpinan untuk perempuan dibina di Afrika Selatan untuk membantu awek awek Afrika menjadi seorang orang.

Kalau kita tengok Hollywood sana, hotties hotties yang hot gila akan cakap motivasi bahawa usaha tangga kejayaan. Damn you! Depa semua talent dan raut wajah yang hangat memang la ada advantages.

Tapi bukan Oprah. Dengan raut wajah yang tak lawa, tak pandai menyanyi, dan tidak hotties, she's the RICHEST and MOST POWERFUL. Kisah hidup dia boleh la ajar aku dan kau kau yang tak ada talent mahupun raut wajah Nora Danish untuk berjaya.

Oprah, congratulation and thank you for being such an aspiration.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Ok tipu. Ni Maimon Mutalib. Dia berlakon real nak mampos. Muka macam Bonda sekolah aku dulu.





Ini baru ye Oprah. Cuma, kalau lakonan, best lagi Maimon Mutalib kot.

Thursday, November 11, 2010

Lelaki Bermafla Dari Manchester

Lelaki itu datang melangkah. Di lehernya ada mafla. Menoleh ke kiri, dia melihat ke skrin kaca TV.

"Eyh, Man City lawan United. Aku terlupa syiallll..." nadanya penuh slanga KL loghat Mancunian.

"Minit 56 dah. Macam mana aku boleh tak ingat ada game malam ni," ucapnya lagi kepada rakannya di sebelah yang tiba bersamanya tadi.

"Eyh, first half ke second half ni?" tanya lelaki bermafla.

*****

Tak apa Ferguson, walaupun game ini bosan macam gampang, dan lelaki bermafla banyak komen tentang minat setianya kepada Man United, fesyen gaya masa kini dan tidak habis habis memuji gaya permainan Sylvinho (diam sama kau! Sylvinho dah tak main City da la gila!), tetapi saya tetap berpuas hati tidak kalah kepada jiran bising. Ini saya cakap, bukan lelaki bermafla tadi.

Nice quote from BBC by the way.

"Not to say that neither side deserve to lose, but certainly neither side really
deserve to win based on the play."

Lelaki lelaki di bawah ini, seorang lelaki Mariah Carey, dan seorang lagi, jaga Nani sambil nyanyi lagu Mariah Carey.

Lelaki bermafla tiada gambar.





Nick Cannon. Pelakon Drumline. Rapper. Laki Mariah Carey.





Jerome Boateng. Pemain Man City. Rapper sometimes. Bukan lelaki Mariah Carey.

Wednesday, November 10, 2010

When The Future Is Not So Bright

International Monetary Fund (IMF) adalah sebuah organisasi yang menyelia sistem kewangan dunia dalam bentuk makronya. IMF juga berperanan memberi pinjaman kepada negara negara yang memerlukan melalui World Bank, sebuah bank dunia. Kelihatannya seperti peranan mereka adalah murni. Memberi pertolongan kepada negara negara yang ingin mendapatkan bantuan kewangan.

Based di Washington D.C, IMF dan World Bank bagaimanapun tidaklah semanis yang dilihat. Pertamanya, penekanan water privatization oleh Bank Dunia kepada negara negara peminjam menyebabkan kekangan hidup kepada masyarakat. Ini bermakna, air adalah sesuatu yang akan diswastakan, dan harga akan melambung tinggi. Dan sudah tentu syarikat swasta tadi ada sangkut paut kroni sama World Bank. Negara negara yang meminjam juga akan menjadi jajahan IMF ini secara halus kerana hutang yang mereka tanggung.

So, why the hell on earth aku bercakap tentang ini? Well, apparently, most of Third World Country are in debt with this stupid IMF. Berhutang dengan IMF bermakna negara perlu mengikut telunjuk dan acuan IMF, dan ini sedikit sebanyak merupakan salah satu cabang jajahan yang cuba dilaksanakan oleh mereka. Memandangkan IMF sedikit sedikit adalah bawah UN, maka tidak disangkal bahawa IMF adalah kepunyaan Yahudi Zionis, dan bentuk jajahan mereka adalah menjerumus kepada Zionism mengikut Protocol Of Zion.

Negara kita bersyukur sekurang kurangnya kerana kita tidak berhutang dengan IMF mahupun World Bank. Walaupun kita pernah mengalami gawat yang ganteng dan teruk semasa Asian Financial Crisis 1997, kita tidak mengambil hutang dengan World Bank seperti kebanyakan negara negara lain. Kenapa? Kerana Tun Mahathir melarang sekeras kerasnya walaupun dicadang hebat oleh Timbalannya ketika itu, Anwar Ibrahim. Kenapa? Kerana Mahathir sudah nampak ke mana hala tuju negara sekiranya hutang piutang itu berlaku. Musnahlah integrasi dan acuan negara kita. Seperti Indonesia. Kalau murtad pun dah tak jatuh hukum apa apa pasal sistem DEMOKRASI mereka meletakkan agama di bawah sistem pemerintahan dunia.

Tetapi, kenapa Anwar Ibrahim beria ia benar menyuruh kita meminjam sama IMF? Kerana hubungannya sama mereka. Anwar Ibrahim seperti sedia maklum adalah kawan baik Paul Wolfowitz, bekas Presiden of World Bank. Oh, dan juga rakan kepada Al Gore. Threesome ini seperti sedia maklum mempunyai kisah skandal masing masing. Lanjutan bacaan boleh dilakukan di blog Jejak Pujangga dan lain lain Google ikut rajin engkau. Cumanya, apa yang ingin aku katakan, beria ia benarnya Anwar menyarankan pinjaman itu seperti bermaksud a hidden message is there. Kau pasti tahu bahawa media media di luar sana semuanya menyanjung Anwar Ibrahim ini. Malah, TIME Magazine pada tahun 2008 pernah mengangkat dia sebagai salah seorang manusia paling berpengaruh di dunia. On the ticket of? Promoting DEMOCRACY to the South-East Asia. Motherf***er a**hole! Propaganda Yahudi terlalu besar untuk ditutup dengan tangan atau alas meja.

Aku tak mahu mengulas panjang pasal aku tak reti nak create ending pada tulisan ini, tapi aku tinggalkan engkau orang dengan sedikit jalan untuk kau orang berfikir dan menuju ke kesudahannya. Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri (atau Presiden kerana dia pernah cakap mahu menjadi Presiden Malaysia pertama), Malaysia menjadi peminjam IMF, Malaysia dijadikan balaci IMF, isu halal haram murtad agama semua letak tepi, Malaysia seperti Singapore menjadi sekutu Israel, dan kiamat berlaku sebelum Islam sempat bersinar semula di Malaysia. Maka, apa jadi pada kita semua Melayu Islam?

Nanti panjang akal aku sambung pada isu demokrasi, sistem beraja dan Homer Simpson.

Let's Have A Riddle

Bersempena dengan Edward Nygma lakonan Jim Carrey dari filem Batman Return, mari kita bermain satu riddle.

The Riddle:

It is fun, and it start with 'F' and ends with 'UCK'.

Apa dia?

Malaysia Vs Japan Asian Games

Entah. Aku tak tengok pun game ni pasal aku ada dekat rumah sewa. Tak teringat pulak nak pegi mamak tengok. Ah, mamak depan UiTM ni kalau tak pasang Hindustan nyanyi nyanyi, pasal Mari Menari. Pandemic.

Jadi, kerana aku tak tengok perseteruan antara Harimau Malaya lawan Samurai Biru ini, maka tidak adil untuk aku komen. Kalau bagi pendapat based on result, ok la kot. 2-0, berbelas belas first team injured, ok lah. Arsenal kalau Fabregas sorang injured pun dah buat alasan.

Apapun, jersi Malaysia tetap a**hole!

Tuesday, November 9, 2010

Air Supply Live In Kuantan

Ya, Air Supply akan membuat konsert di Kuantan 18 Nov ini, minggu depan, sehari selepas aktiviti beramah mesra dan melapah daging korban bersama orang orang Indera Mahkota. Memang tak kejadah langsung. Langsung. Selepas kejayaan Konsert Red Amy Search sama Awie sama Ella itu hari, Air Supply melihat Kuantan sebagai prospek terbesar untuk membuat konsert.

Kalau kamu itu pernah sekolah Semsas, dan pernah dirotan sama Uncle Rizam Jabar, kau harus tahu Air Supply. Uncle Rizam Jabar, selain merotan budak dan memarahi Shauqi, Safarwan dan Kamal Ashraf, juga merupakan seorang peminat tegar Air Supply, sehinggakan pelajar pelajar kelas Inggeris Set 1 dan 2 dulu kena paksa nyanyi lagu ini.

Untuk sebarang maklumat lanjut, tengok sini. Owh, ini maklumat lanjut tentang konsert. Bukan tentang Uncle Rizam. Uncle Rizam last dengar bukak stesen minyak dan memakai kereta Harrier. Besar tu.

Untuk mengimbas sedikit sedikit kenangan bersama Uncle Rizam, tonton video di bawah dan sing along. Lirik boleh didapati di merata rata Google.

Air Supply - All Out Of Love

Monday, November 8, 2010

Kenapa Chelsea dengan Kelantan Ini Menang Piala

Semalam masa aku amati Chelsea punya game lawan giant-killer Liverpool tu, aku terperasan satu faktor pemenang. Benda ini tak boleh sangkal pasal B. Sathianathan pun semacam setuju. Sebab itu dia jadi pundit semalam game tu. B (Ehsan cakap budak budak Kelantan panggil dia B, macam makwe pakwe) ini dihormati pasal menang Piala Malaysia itu hari.

Jadi, selain Hai-O yang menjadi sebab kukuh kemenangan Kelantan, aku juga macam rasa seorang lagi pemain menjadi tunjang. Malah, dia menjadi tunjang untuk kemenangan liga Chelsea musim lepas juga.

.
.
.
.
.


Indra Putra Mahyuddin, tersenyum riang. Pemain yang kerap sekali ditemui di Kuantan Parade, Kuantan sedang merokok dan bersnuker.


Indra ketika mewakili Kelantan



Indra Putra mewakili Chelsea



Bersama Chelsea ketika menentang Man United

Mungkin Pahang tidak pernah relegated juga banyak berterima kasih kepada beliau. Terima kasih Indra Putra Muhyidin Yasin.

Sunday, November 7, 2010

Saya Ada Magis Dalam Saya, Semua Yang Saya Sentuh Menjadi Emas



Rivers Cuomo ini darah Itali-Inggeris-Jerman, nak tinggal dekat Beverly Hills, tapi apa pasal ada kaitan sama Rajinikanth pulak ni?

Magis gile.

Friday, November 5, 2010

Memilih Raya Mana Yang Lebih Meriah (Entri Sempena Deepavali)

Entah, aku pun tak tahu apa raya yang dipilih masa pilihanraya. Yang aku tahu pilih parti atau calon.

Ok, sini sudah semestinya cerita yang aku nak cakap adalah pasal pilihanraya di negara 'demokrasi' kita. Tapi, memandangkan aku exam esok pagi, dan buku ini baru separuh baca, suku paham, jadi aku cakap sikit dulu.

Meraih undi. Ya, parti parti perlu meraih undi dari pengundi agar mereka dipilih untuk dipangkah semasa mengundi. Dan dalam meraih undi, kata kata dan janji janji akan dilontarkan. Parti ini janji ini, parti itu janji itu.

Tapi, apa jaminannya janji itu janji ini ditunaikan? Kalau kau janji berdating pukul 2 pun kau kadang kadang lambat setengah jam. Inikan pula kalau kau janji benda benda yang tak masuk akal dan juta juta. So, kepercayaan memainkan peranan. Kepercayaan boleh dicapai dari pengalaman. Kalau dulu kau pernah berjanji dan kau tunaikan, maka orang akan percaya. Tapi kalau kau pernah berjanji dan kau juga pernah kencing, maka kau berbau hancing.

Masih meraih undi, asal undi dicapai, apa sahaja akan dilakukan. Seperti aku cakap sebelum ini, matlamat seperti menghalalkan cara. Jadi, parti parti ini akan membeli undi. Ya, jangan nafikan. Semua parti membeli undi. Mereka ada duit yang banyak. Instead of berhabis duit membeli alatan kempen, yang belum tentu mampu meraih undi, why don't they beli sahaja undi undi ini tadi. Direct result for the voters as well, instead of menunggu janji janji untuk ditunaikan. Dapat cash live.

Jadi, parti mana yang lebih busuk dalam membeli undi ini? Semua parti yang terlibat sama busuk. Cuma, parti yang menang bertanding busuknya lebih berharga, manakala parti yang busuk satu lagi merasa lebih busuk pasal kalah.

Maka, tindakan tuduh menuduh antara parti akan berlaku. Ass***e you! Politik itu sendiri busuk. Demokrasi itu punca busuk. Dan orang orang politik itu menyebarkan kebusukkan.

Suara ramai tidak boleh dijadikan asas kepada pembentukan sebuah pemerintahan. Kenapa? Nanti next post aku ulas. Exam esok kang tak dak parti mana mana pun boleh tolong. One more ass-fuc***g-ho*e!

Owh, ya, Selamat Deepavali belaka.

Wednesday, November 3, 2010

Antara Cita-Cita Politik Dan Agama Bahagian Satu

Senario politik masakini, matlamat menghalalkan cara. Asalkan matlamat dicapai, apa cara sekalipun dibolehpakaikan. Ya, inilah juga prinsip komunisme. Berbuat apa sahaja untuk mencapai cita cita.

Di sini, saya tidak menegakkan kerajaan, mahupun pembangkang. Tapi cuba kita semua diam, pejam mata, dan lihat dari sudut paling neutral. Kita perlu rungkai satu per satu pros dan cons kedua dua belah pihak agar mendapat gambaran dan situasi sebenar keadaan.

Sesungguhnya, sejak Tun Mahathir meletakkan jawatan selaku Perdana Menteri, kondisi politik kita makin hari makin carca marba. Semakin banyak isu dibangkitkan dan semakin genting perhubungan yang senantiasa cuba dijernihkan sekian lama. Kaum lain mula berani mempertikaikan agama Islam. Saya tidak berlaku rasis atau prejudis, tetapi sebagai penganut agama saya, saya perlu bangkit dan tegakkan hak dalam agama saya. Isu IFC (Interfaith Council) telah dibangkitkan, diambil kira dari olahan IRC (Inter Religion Council). Jika dilihat dari matlamatnya, ya, cukup indah. Meletakkan semua agama di bawah satu bumbung yang harmoni dan saling bekerjasama. Ok, semua pertubuhan ditubuhkan dengan objektif yang indah indah belaka.

Tetapi, jika diperhalusi dalam dalam, matlamat nya adalah membuat suatu undang undang yang disepakati semua agama atas dasar hak asasi manusia. Apa itu hak asasi manusia? Hak asasi manusia adalah bila mana suara kita didengar dan dikota segala keinginan yang 'bersesuaian' dengan hak kita. Seperti contoh, saya ada hak untuk saling menyayangi sesiapa pun, maka saya ada hak untuk menjadi gay. Amacam? Adil bukan? Itulah hak asasi manusia. Hak yang disuarakan adalah based on keinginan dan kepuasan diri. Sebab itu, Tuhan telah menurunkan agama kepada manusia. Berbaliklah kepada setiap agama, tiada agama yang mengetengahkan wrongdoing dalam ajaran mereka. Kita perlu sentiasa berbuat baik sesama makhluk agar hidup harmoni itu dapat dicapai. Dan keharmonian itu adalah based on law yang telah ditetapkan oleh agama masing masing.

Apa tujuan sesebuah agama? Adalah untuk menjagi guideline atau panduan hidup kepada penganutnya. Tetapi, berbalik kepada isu IFC tadi, sepertinya agama mahu diubah pula peraturannya oleh manusia. Ya, inilah hak asasi yang kamu semua perjuangkan. Meletakkan agama di belakang cerita agar keinginan dicapai. Matlamat keinginan telah menghalalkan cara membelakangkan agama bukan?

Ok, saya kupas sedikit isu dalam IFC ini.

Pertama, mereka mahu anak sebelum 18 tidak ditetapkan agama. Wah, betul juga tu. Anak anak tadi masih belum matang untuk menetapkan agama mereka sendiri bukan? Berfikir secara atheis, maka itulah hasilnya. Dalam Islam, anak diajar supaya mendirikan solat seawal usia 7 tahun, dan dikehendaki merotan pada usia 10 tahun jiga enggan. Kenapa? Untuk mendidik jiwa peribadi supaya menjadi insan yang berguna. Ok, kalau kata saya bias kepada Islam, kita lihat overall. Kristian mengkehendaki anak yang baru lahir agar dibaptis dan diberi air Holy Water bukan? Eyh, bukankah anak kecil itu tadi masih belum mengerti apa apa untuk ditetapka agamanya? Think.

Lagi, ada juga isu agar bukan Islam dibenarkan untuk menggunakan perkataan perkataan suci Islam dalam percakapan mereka. Yang ini saya tidak berani ulas pasal saya bukan bujak pandai agama.

Isu seterusnya, program program berunsur Islam tidak dibenarkan dibuat dalam bahasa ibunda agama lain. Eh, nanti sekejap. Tadi mereka minta agar mereka boleh bercakap tentang agama kita, tetapi kita tidak boleh pula? Oh, itu bukan hak asasi sahaja, itu juga dikira sebagai keadilan. Ya, justice.

Lagi, Islam tidak disebut sebagai agama rasmi dalam hal hal awam seperti sekolah. Contohnya, tidak dibenarkan bertudung ke sekolah kerana katanya melanggar hak agama lain apabila ada yang memakai tudung. Menghina agama lain katanya. Tetapi, kalau tudung tidak dipakai, maka ianya pula menghina Islam, macam mana? Alamak, susah ni.

Lain lain boleh rujuk semula artikel IFC ini. Eh, tidak. Saya bukannya rasis agama. Saya terima kawan kawan Kristian saya, kawan kawan Hindu saya, kawan kawan Buddha saya. Kerana agama saya mengajar saya untuk menghormati agama dan budaya kaum lain. Tetapi, hal IFC ini bukan berkenaan ajaran agama lain atau budaya. Ini lebih kepada 'hak asasi manusia' yang mereka perjuangkan itu, kerana nanti senang apa yang mereka ingin kecapi, boleh dicapai dengan pantas.

Kalau saya nak cakap akan hak, saya mahukan satu juta dolar sekarang, kerana hak asasi manusia saya kata hak saya dicabuli sekiranya saya tidak dapat duit sebanyak itu. Ada mana mana orang sanggup tunaikan hak saya?

Back to your own religion, talk to your God, refer to your Quran, Bible, Torah, Veda, ajaran Sidhaurtama Buddha dan Tao dan Confucius. Semua bercakap tentang mulianya peribadi dengan garis panduan hidup.

Oh, dan jika sesiapa rasa saya main cakap ikut sedap mulut, kalau saya cakap ini 'hak asasi manusia' saya untuk bercakap, ada yang marah?

Apology in advance as this crap is just for reading and to make all of us think for a moment what has happened to our mother Earth. Oh, dan catatan ini bukan ditujukan kepada agama agama, tetapi kepada 'orang-orang' yang menggunakan agama ini untuk kepentingan mereka. Jangan terkejut, IFC ini disokong sendiri oleh ahli ahli politik Melayu yang katanya berfikiran terbuka dalam merencana hal ini. Susah juga kalau bijak pandai sangat. Cerita politik nanti aku sambung.

Tuesday, November 2, 2010

SPM Pun Kalah

Dalam banyak banyak peperiksaan, dari Ujian Akhir Tahun Darjah Satu, sampai la ke UPSR, PMR dan SPM, tiada yang mampu menggugat paper tadi.

6 soalan, jawab 4. 2 daripada 6 soalan tidak termasuk dalam silibus kami. Maka, hanya tinggal 4 pilihan, dan semestinya perlu dijawab belaka.

Dari 4 pilihan, 2 aku tak paham apa. Jadi, tinggal 2 pilihan.

Dari 2 pilihan, aku memilih Negeri Sembilan itu hari, pasal aku tak suka Kelantan. Negeri Sembilan kalah.

Maka, amat kukuh untuk aku risau akan exam tadi petang. Semoga Tuhan bersama aku.

Friday, October 29, 2010

Mencakna Masa Depan Yang Kondusif

Kalau baca dalam buku buku motivasi nak kasi berjaya, kebanyakan akan cakap berniaga adalah hal yang paling kasi duit sekali. Tepat. Berbanding dengan kerja kerajaan, income bisnes depends on our hard work. The harder, with a bit of luck and fortune, give us success.

Tapi, kalau kerja sendiri, tak dapat benefit sebagai kakitangan awam. Banyak. Macam hospital percuma, interest pinjaman perumahan yang rendah, dan subsidi. Ok, rasuah tu haram.

Jadi, secara praktikalnya, untuk mencapai lebih di Malaysia ni, satu pasang laki bini kena gabung antara kerajaan dan swasta. Baru dapat benefit and bisnes at the same time.

Memandangkan aku dah memang angan angan dari kecik lagi, selain nak main bola profesional, aku nak kerja sendiri, maka coretan ini adalah untuk seseorang.

Dear future wife, sila kerja kerajaan, atau kerja kerja yang dapat benefit kerajaan, contoh macam cikgu ke, lecturer universiti kerajaan ke. Nanti senang abang nak buat loan rumah pakai nama ayang.

Sekian.

(Selain Nora Danish dan Juliana Evan, surat ini terbuka kepada makwe makwe di luar sana.)

Tuesday, October 26, 2010

Misteri Kampung Kedondong

"Betul ke Wok Limah?" soal jiran sebelah rumah yang enggan dikenali namanya kepada Wok Limah.

Misteri yang berlegar legar di kepala orang kampung tidak dapat dibendung lagi. Soalan harus diajukan, biar apa risiko yang harus ditempuhinya.

"BAGERO!!!" teriak Wok Limah usai disoal jiran yang enggan dikenali namanya itu. Penampar sudah diangkat paras ketiak, tapi sempat ditahan jirannya yang enggan dikenali namanya.

Acap kali dia bersabar ketika ditanya soalan oleh orang kampung, tapi tidak lagi kini. Akan sabarnya ada had, begitu juga Wok Limah. Bernamakan Wok Halimah semenjak lahir, tidak pernah pula dia bertanyakan hal namanya kepada kedua ibu bapanya, Wak Dol Bin Rozali dan Siti Semah Bujang.

***

Semenjak surat khabar Jawi yang dibelinya Pak Ngah Mutalib di hujung pekan sana pagi hujung minggu lalu, tidak senang duduk dibuatnya orang kampung. Seperti kebiasaannya, Pak Ngah Mutalib akan mendapatkan surat khabar terkini dari kedai hujung pekan, kerana hanya dia yang selalu ke pekan, manakala orang kampung kebanyakannya membajak sawah padi, menoreh di ladang dan mengintai anak dara mandi berkemban segelintirnya.

Lain ceritanya dengan Pak Ngah Mutalib. Sesudah ayam berkokok di kala subuh, Pak Ngah Mutalib akan bersiap siap selesai solat Subuh di surau. Air sejuk di waktu pagi memang bukan kepalang, tapi diendahkannya. Gagah katanya. Sebab itu Mak Ngah Mutalib sayang benar akan lelakinya yang seorang itu. Tebal urat di lengan katanya.

Selepas bersiap siap, Pak Ngah Mutalib akan ke sungai mencari rakan rakan sepenangkapan ikan sungainya. Lazimnya, dia akan membeli ikan ikan sungai liar ini daripada rakan rakannya dengan harga orang kampung. Kemudian, bertemankan motosikal buruk kesayangannya, Pak Ngah Mutalib akan ke pekan untuk bertemu dengan orang Cina bandar. Orang Cina sayang benar akan Pak Ngah Mutalib. Mereka cukup bahagia dapat makan ikan sungai liar. Patin liarlah yang paling menjadi kegemaran orang Cina, selain ikan kelisa, ikan emas dan Flowerhorn.

Dan selesai berniaga ikan sungai, Pak Ngah Mutalib akan membeli surat khabar hari itu dan membawanya pulang ke kampung. Di kampung, hanya Pak Ngah Mutalib, Tok Imam Hamzah dan beberapa kerat orang kampung sahaja yang pandai membaca surat khabar Jawi. Surat khabar Jepun langsung mereka tak pandai, walaupun kerajaan Jepun sebelum itu memaksa rakyat seantero menyanyi lagu Kimigayo pagi pagi. Oleh itu, lazimnya, Pak Ngah Mutalib akan duduk di kedai kopi Kak Nah Simpang yang terletak di simpang kampung dan orang orang kampung akan berkumpul sekitar Pak Ngah Mutalib.

Lalu, satu per satu berita yang terpapar dalam akhbar tadi dibacanya.

"Pak Ngah, nye cerita benda dalam berita sukan hari ini Pak Ngah? Keh dengor George Best nak pindoh ke Pahang ye?" soal Abu anak Leman.

Begitulah rutinnya.

Namun, pagi Ahad itu, berita gempar yang dibaca Pak Ngah Mutalib benar benar merunsingkan orang kampung.

"Kerajaan mewajibkan rakyat Tanah Melayu untuk mendaftarkan nama masing masing di pejabat pejabat daerah terdekat. Manakala rakyat di kampung boleh mendaftar dengan ketua kampung di balai raya kampung masing masing."

Begitulah sorotan berita yang dibaca, dan sekalian orang kampung berpusu pusu ke balai raya untuk mendaftarkan nama mereka. Ye lah, zaman ni surat beranak tak ada lagi. Umur pun kira pakai bulan Syawal sampai Muharam.

***

"Betul ke Wok Limah daftar nama dia Karen amende entah dekat balai raya itu hari? Mat nya ke pelik sangat bunyi nya?"

Persoalan itu masih berlegar legar di kepala orang kampung, dan Wok Limah, atau Karen Sophia seperti dalam buku daftar balai raya Kampung Kedondong khabarnya membawa diri ke Gua Gelanggi untuk merajuk.

P/S: Lima puluh peratus cerita ini kisah benar, dengan nama dan jalan cerita diubah satu dua. Kampung Kedondong adalah kampung lama mak bapak aku, dan Pak Ngah Mutalib dan rutinnya adalah arwah moyangku, cuma aku tak tahu nama betul dia. Sama sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada ahli-ahli keluarga kita yang dah pergi meninggalkan kita. Sekian.

Sunday, October 24, 2010

The Future Is Now

Aku dah rasa sakit sakit belakang sehari dua ni.

Jangan kena tinggal dekat rumah orang orang tua esok lusa sudah.

Saturday, October 23, 2010

Di Ambang Kesesakan Paranoia

Aku cuba menarik nafas sedalam dalamnya, namun hampa. Sesak itu masih meniti dadaku, memayahkan tarikan demi tarikan. Air mata hampir mengalir.

Aku sesak.

Aku tersepit.

Tersepit di antara masa kini dan masa akan datang. Pilihan di tangan seperti beban dunia, membebaskan dari terperuk dalam kejahatan. Hitler, Napoleon, keluarlah dikau dari kepalaku. Carla Bruni, kekallah dalam memori.

Ah, aku semakin runsing, semakin pening. Mana yang harus aku pilih di antara keduanya?

Masa kini, atau masa depan?

Pro Evolution Soccer, atau study exam?

Ah, aku runsing, aku pening.

Friday, October 22, 2010

Ini Bukan Cerita Semut

Aku masa kecil kecil tak suka makan makanan segera. Memang tak suka betul. Aku suka makan nasi ayam.

Tiba tiba Kuantan zaman itu ada pulak pasang McDonald dekat Parkson lama (Kuantan Plaza sekarang). Aku jadi teruja sekejap. Orgasm la jugak. Sekejap tak sekejap sangat la. Makan tahun jugak.

Lama lama saya pun gemuk. McDonald memang tak best. Ok, sebenarnya aku gemuk sebab aku ni malas. Tapi Romok paling malas la. Tapi sebab malas mengaku, jadi aku tuduh saja McDonald. Senang cerita.

Aku pernah tengok satu video Youtube pasal kekebalan makanan McDonald yang tak akan busuk dan buruk. Berger berger cecah la beberapa minggu nak jadi buruk. Tapi kentang goreng memang macam kekal sebegitu selamanya. Cari la Youtube mana mana nak tengok. Tapi kalau tak percaya, buat eksperimen sendiri dekat rumah. Aku pernah try buat kenang dia. Memang tak makan saman.

Ini ada sedikit picisan untuk bacaan.

Wednesday, October 20, 2010

Aku

Tak ingat nak tulis benda apa.

Sunday, October 17, 2010

Jari Jari Kaki

Oh, nope. This is not a hypothetical or something. This is really about jari jari kaki.

Keluarkan satu tangan, dan lihat jari jari anda.

Sekarang, namakan mereka.

Ibu jari. Jari telunjuk. Jari hantu. Jari manis. Jari kelingking.

Sekarang, keluarkan kaki kamu, dan lihat jari jari kaki.

Namakan, satu per satu.

Ibu jari kaki, jari telunjuk kaki, jari hantu kaki, dan jari jari kaki yang lain.

Janggal bukan? Ke aku sorang je rasa janggal? Ah...

Ok, this is crap actually. Au revoir!

Monday, October 11, 2010

Mari Belajar Sejarah Negara

Pertamanya, maaf kerana isu ini mungkin dah basi.

Soalan 1 : Bilakah negara kita dijajah Jepun?

Soalan 2 : Bilakah kita merdeka?

Soalan 3 : Bilakah negara Malaysia ditubuhkan?



Ok, tatap gambar di atas, dan jawab soalan tadi.

Jawapan 1 : 1941

Jawapan 2 : 1957

Jawapan 3 : 1963

Persoalannya, benarkah kita "Malaysia" ditubuhkan pada tahun 1963? Sedangkan buku diatas ditulis oleh Rupert Emerson pada tahun 1937 lagi? Ha? Ha? Ha?

Ya, dia pernah menjadi lecturer di Yale dan Harvard, dan umum sedia maklum, universiti ini bukanlah menjadi ternama kerana bidang pendidikannya sahaja, tetapi banyak influenced oleh peranan mereka dalam menjadi "tangan-tangan" yang mentadbir dunia, merencana agenda ke arah satu matlamat sonsang. Orde Dunia Baru. Damn!

Jadi, Malaysia hakikatnya pada pandangan aku bukanlah sebuah negara yang dibina dengan menggabungkan beberapa buah negara dan menjadi sebuah independent nation. It is actually a rule, a way of mentadbir sebuah negara. Ah, aku pun tak reti nak cakap. Esok apply isi borang kasi belajar sains politik la.

Google dan Wiki mana mana yang patut. Ini salah satu bacaan tambahan.

Saturday, October 9, 2010

"Anak Murid, Cerita Tentang Pengalaman Trip Kamu," Kata Cikgu

"Saya nak kamu semua tanya soalan nanti. Siapa tak tanya saya tolak markah." Lantang suara pensyarah saya. Hari itu panas. Jalan pun mata terpejam pejam. Saya melangkahkan kaki masuk ke dalam kelas. Baju basah, peluh. Ketiak pun.

"Satu lagi, jangan nak tanya soalan yang bodoh bodoh ya?" katanya lagi memberi amaran, amaran keras.

Tiba tiba suara Idlan muncul entah dari mana. "Soalan bodoh maacam mana miss?"

Miss Lecturer memberi renungan tajam satu kali, mata terpejam sikit. Panas. Kemudian, dia menyambung, "Tanya lah soalan yang berkaitan dengan subjek, janganlah tanya benda mengarut ngarut. Soalan soalan sensitif. Dah makan ke belum, berapa untung syarikat tahun lepas, syarikat ni taknak bankrap ke gitu, paham?" Sekali lagi tegas. Kali ini lebih tegas dari tadi.

Saya masih duduk senget senget, mencari koordinasi terbaik untuk menyelesakan diri. Peluh kasi serap dulu ke dalam baju. Yes! Port bawah aircond. Nice.

Lalu sesi kelas itu berlalu dengan seperti biasa. Sekali sekala balas mesej makwe.

***

"Wey, pegi trip Kolumpo ni kang ada singgah Zoo Negara melawat zirafah tak?"

Saya akui, saya memang naif. Saya jarang ke Kolumpo. Kalau pergi pun sebab nak lalu dekat terowong lepas Genting tu. Tapi ini hari lawatan ke sebuah syarikat insurans, arah dari Melaka. Jadi, tiada kejadah nak lalu terowong Genting.

Wow, KLCC. Tinggi paleh. Tobat keh ketor lutut nengoknye.

***

"Well, that is how we can maintain our business so that it can run smoothly and go as well as we could. Before we proceed to the next slide, do you have any question?" tanya lelaki Cina berjawatan sesuatu di syarikat insurans itu. Cakap omputih. Mane keh paham.

Lecturer saya memandang kami semua sambil mengangkat angkat kening dan menyengetkan kepala, tanda menyuruh kami memberi soalan. Masing masing berpura pura tekun.

Tangan diangkat, dan soalan diajukan secara tiba-tiba.

"Berapa untung syarikat ini tahun lepas?" Kurang tegas suara lecturer saya berbanding sebelumnya. Saya senyum berangankan zirafah.

Monday, October 4, 2010

Entri Untuk Brader Brader

Pertamanya, saya di sini menyusun sepuluh jari memohon ampun kepada brader brader sekalian sempena entri ini.

Pada 31 Augustus yang lampau, saya telah ter-post satu entri bertajuk Liverpool Signs Youngster!, dan tersentuh soal Liverpool ber-seteru utama dengan Blackpool.

Sumpah saya tiada niat nak ber-Sotong Paul di sini.

Sekian.

Pee/ass: Cacilah Man United, kerana fokus utama saya sekarang lebih tertumpu kepada perebutan tangga tiga terbawah. Wasalam.

Wednesday, September 29, 2010

Keluhan Sang Pencinta Pari Pari Yang Tersungkur Di Lembah Keramat

I got ice in my veins and blood in my eyes.

***

Ini akan berlaku jika kamu terlalu khayal dengan sesuatu.

Keluar dari kepompong masalah dan nikmati pancaroba dan hiruk piruk dunia.

Akan ada satu titik di mana segalanya menjadi waras pada akal dan kau senyum.

Senyum dan senyum sementara titik itu tidak buta.

***

Ah, ini semua penangan Turborg barangkali.

Monday, September 20, 2010

Jika

"If I fell in love with you, will you promise to be true?
And help me understand?
Cause I fell in love before,
And I found that love was more,
Than just holding hand." - John Lennon, Paul McCartney and co.

***

"Dah berapa umur?" tanya seorang aunty kepada saya. Anaknya comel. Maknya kaya.

Mulut saya hampir memanculkan perkataan 19, sebelum saya sedar yang sudah beberapa tahun saya menggunakan jawapan yang sama.

Astaghfirullah, dah nak masuk 20!

Semoga anak makcik tadi masih belum ditentukan jodoh oleh mak nye dengan mana mana lelaki rempit/shuffle. Semoga saya kekal tampan agar anak makcik tadi meminta minta maknya yang kaya supaya dijodohkan dengan saya. Bukan maknya, tapi anaknya.

Selamat Hari Raya. Cheewaaaah!

Tuesday, September 14, 2010

Akronim

Apabila seminggu sudah tak berjumpa internet, seperti biasalah, macam macam hal dunia luar tidak sampai ke pengetahuan aku.

Seperti contoh, Si Polan sudah ditemui selepas beberapa tahun hilang di dalam hutan.

Contoh lagi, budak budak Koya dah pandai masuk dapur buat cupcakes. Mungkin empayar baru 30 tahun akan datang, mungkin.

Perihal Liverpool seri lawan kelab besar Birmingham tu aku dah dengar, pasal kecoh juga orang kampung duk bercerita ada satu kelab besar dapat seri dengan The KOPitiam tu.

Lepas tu, datang satu lagi perkara paling aku saspen.

Usai aku online facebook, datang satu buzz chat dari satu makwe bersama beberapa huruf.

SHRADMZB.

Full of surprises and acronyms and character and whatsoever.

Jadi, Selamat Hari Raya Aidilfitri Dan Maaf Zahir Batin saya ucapkan kepada semua.

Ah, biasalah lambat. Saya punya kampung true. Tiada akses kepada dunia luar. Jalan tar pun baru dengar ura ura nak dibuat. Bukan macam Jengka 11, usah kata internet, Dota pun dah common. Hilang scene rempit dengarnya. Sekian.




Sebarang tempahan dari segi kapkeks, baju, basikal lama dan lens boleh disalurkan ke badan badan yang berpatutan. KOYA

Monday, September 6, 2010

30 Tahun Akan Datang (Realiti Version)

"Awaknye, itu ha ada anak cucu kita balik awaknye," ujar lembut isteriku padaku bersama secawan air panas dan sebiji kapsul.

Halus tertera pada kapsul itu tulisan Romania yang berbunyi, Ceai de Plante. Teh herba. 3-in-1 sudah diharamkan sejak 20 tahun yang lalu selepas ura ura bahawa diabetes, obesiti, sakit buah pinggang dan kahwin lambat berpunca daripada amalan meminum 3-in-1. Jadi, sejak itu, syarikat pembuat minuman segera berlumba lumba mencipta teknologi baru, dan kapsul antara yang paling hit. Lantang juga mereka mengaku mencetuskan idea penciptaan kapsul ini, sedangkan masa zaman aku muda, Bulma sama Son Goku dah pakai kapsul buat kereta.

"Atok! Atok! Mya rinduw cangat cangat kat atok!" Berlari lari cucu sulungku ke arah aku. Lalu aku berdiri dan mendukung Mya Sara yang semakin pantas meluru ke arahku.

Seperti biasa, menjadi kegemarannya untuk dilambung lambung ke siling. Selepas dilambung beberapa kali, terketar ketar juga lutut dia. Kecut.

"Best cangat atok lambung lambung. Papa Mya jarang lambung. Dyew cakap dyew tak larat pown," betah sungguh si cilik berusia berapa tahun entah itu. Walaupun tenaga aku cukup gagah, namun ingatanku agak lemah. 4 ke 5 tahun macam itu lah umur dia.

"Aok ni dari manenye Insyirah? Ngapenye tetibe aok balik shockingly without even noticing me first?" tanyaku pada anak sulungku, Insyirah. Ah, walaupun dah lama balik Malaysia ni, kadang kadang terlepas juga English loghat Mancunian aku ni.

"Ini ha, Syirah dengan Abang Daud baru balik dari rumah mak abang Daud ni. Besan papa tu, terbaring je semenjak dua menjak ni. Papa tak pegi jenguk jenguk ke? Bukannya jauh sangat Taman Guru tu."

"Hm, ada si mak Daud, makcik Mimi Azila engkau tu talipon papa kemarin cakap abahnya Daud, Fuad Asri tu sakit. Tapi papa tunggu pakcik Ehsan engkau dengan Uncle Eminem balik esok baru pergi melawat kot. Makcik Shasha engkau lahirkan anak diorang yang ke 7 ke 8 entah. Tu yang pakcik Ehsan lambat sikit tu. Uncle Eminem pulak tak habis habis dengan main basikal. Umur dah nak masuk 50 pun tak sedar lagi. Tak apa lah, sekurang kurangnya aktif juga lah. Ikut perangai siapalah main basikal ni,' panjang lebar aku terang kepada Insyirah.

Insyirah duduk termenung di anjung teratak mahligai aku, manakala lakinya, Daud anak Fuad Asri sibuk online menggunakan laptop aku. Tak malu punya menantu. Anak siapa lah tu. Cari benda tak senonoh barangkali.

"Pakcik Syed Hafeez tu semalam Syirah nampak main dekat Zouk dengan pakcik Mael. Sejak bila pakcik Mael tu mula main lagu Hip Hop papa? Apa jadi dengan Correctamundo dia?"

***

Hye Fuad Asri. Amacam?

Entri asal oleh Fuad Asri

Entri tak asal oleh Ehsan yang berangan nak jadi Adam (Adam Sandler kot)