Thursday, December 31, 2009

20?

Huh, bile sume menyentuh agenda usia puluhan, aku pun tersentuh. Dah tak belasan. Dah kene matang. Dah tak boleh maen name bapak dah. Name pun kene panggil name penuh dah lepas nih. Tak boleh kencing malam. Kene pergi mengundi. Kursus kahwin. Dah kene biasekan diri bile dibahasekan encik. Kene panggil waitress dengan sapaan adik, tak boleh panggil akak dah. Dan panggil makcik makcik dengan panggilan akak atau Datin.

Mampu ke aku tanggung semua ni? Huh, rase kene berenti belaja dan keje je. Baru boleh jadi sume tu. Kalo masih duduk tercangak gak kat kolej, maaf la ye Encik Matang. Kite berjumpe laen tahun la...

Wednesday, December 30, 2009

Tapi

Duk wad lame lame lagi bosan! Grrr...

Tuesday, December 29, 2009

Sendiri

Sunyi, sungguh sunyi. Bersendirian, keseorangan, ketakutan, kesakitan. Pengalaman ini memang mengajarku erti tabah dan sabar. Peh, perit paleh cirit birit lame lame.

Sunday, December 20, 2009

Dear Readers Or Whoever You Are

Read this, and you'll be really really SHOCK!!!!

Gua Paham Perasaan Lu Orang...

...wahai penyokong penyokong Liverpool.

Bermula saat ini, gua secare tak rasmi bersare dari menonton bola. Cuma, kalau kalau Sir Alex Ferguson terpanggil untuk memanggil gua keluar dari perasaan, er, persaraan, beliau perlu bertindak seperti bukan Rafael Benitez. Barulah gua akan pertimbangkan keluar dari persaraan.

Friday, December 18, 2009

Cuti Hujung Taun Kanak Kanak Sekolah

Ape lagi yang paling happening time cuti sekolah ni selaen daripada kenduri kahwin. Kan? Tapi, itu time sekolah. Suke sangat pergi kenduri kahwin. Makan free. Pelamin pelamin memang takkan jenguk punye. Tapi, bile dah naek matang siket ni, dah maen tengok pelamin pulak. Jenis tengok bini baru orang lawa ke tak. Makan tu makan jugak, sebab free. Tapi, ape kes tengok orang bersanding? Ah, tak sabar rasenye aku nak kahwin. Boleh arah orang macam kuli batak. Kehkehkeh. Ni entry paling gampang untuk cuti ni. Dan cuti ni aku tak pergi lagi kenduri kahwin. Kahwin time ujan ujan lebat ni best nye part lepas kahwin tu je. Part kenduri macam cilake nak kene lipat kain seluar. Nasib baik aku tak indie. Seluar boleh lipat lagi. Jangan ingatkan aku entry ni macam celake bunyinye. Aku sedar.

Thursday, December 17, 2009

TheWay Bukan Anne Hathaway Punye

Tahun Hijrah. Gua betol betol nak berhijrah. Gua dah tak nak pakai lu-gua lu-gua dah. Gua nak pakai saya-awak secara total. Gua tak tipu. Kalo dengar panggil lu-gua lagi, itu bukan gua lah tu. Dan gua dah semakin menyampah dengar lagu sekarang bila dapat tau sume tu Illuminati. Patut la lagu dorang sedap. Aku, eyh, gua pun ada terfikir gak macam mane depa dapat buat lagu masyuk masyuk. Allah anugerahkan depa ilham ke? Rupa rupanya, baru gua sedar yang Iblis Dajal masukkan lagu lagu lalai tu dalam kepale depa nak buat kita terpengaruh. Dan gua dah tak percaya pada makhluk asing lagi, nak nak part buat piramid tu. Kene tipu betol. Tengok sini untuk lebih info, terutama Melayu. Jangan ingat kita ni hanyalah sebuah kaum di dunia ni. Kita lebih dari tu. Bukan saja saja Datuk Panglima Hang Tuah cakap "takkah Melayu hilang di dunia." Oh, satu lagi. Name blog pun gua da tukar. Dunia ni bukan kita punya. Tuhan punya.

Monday, December 14, 2009

Dajjal Plans To Slow Down The End Of The World?

Aku terjumpe pukul 2 pagi tadi dan sedang membaca untuk 14jam tanpa henti, dan masih membaca. Kisah sebenar yang aku cari cari selama ini dalam Al-Quran, dan khabar angin tentang Nabi Sulaiman pernah ke Gunung Ledang. Baca sini dan hayati dan sebarkan. Wallahualam.

Friday, December 11, 2009

Awak?

"Berape?", "Macam mane?", "Ok?", "Da tengok?", dan "Macam cilake" adalah soalan-soalan beserta jawapannya.

Result anda pula bagaimana?

Sunday, December 6, 2009

Pagi Itu

Lembut bayu menghembus hembus ke pipiku. Mataku menjamah ciptaan Ilahi yang mempersonakan. Titis-titis hujan bersantai di setiap rantingan. Indah. Sinar mentari terang mencecah ke kulit, tetapi tetap kedinginan tulang-tulang ini. Pokok-pokok oak, fir dan pokok krismas masih di situ sejak dahulu. Deras air sungai itu sungguh mengasyikkan, berlagu di halwa telingaku. Lalai aku dibuatnya. Macam zaman layan lagu System Of A Down waktu waktu PMR dulu. Band kegemaran Balau, harimau peliharaan Syed Hafeez. Dengarnya dibawa dari zaman sekolah ke menara gading. Itulah dia Syed Hafeez.

Gadis-gadis comel berlari-lari anak di bawah itu aku lihat (ini bukan Syed Hafeez dah). Mahu saja aku mengejar, tetapi ibu bapa mereka yang ketawa riang melihat anak-anak dara mereka menghalang niat murniku. Oh, di sana ada lagi anak-anak gadis. Hm, biarlah mereka berlari. Mungkin sedang mengejar kanggaru, bisik hatiku.

“Aok, tutup kek ekon tu. Sejuk paleh,” teriak adikku.

Pang! Kerusi dari lantai ke perut dia.

“Ni Cameron Highland la kuda!”

Saturday, December 5, 2009

Pennsylvania Bukan Di Slovenia

Tetapi, mereka bakal bertemu di South Africa.

"Jadi Mr. Pattison, macam mana keadaannya di Cape Town sana?" Hasbullah Awang yang bersiaran di Angkasapuri bertanya kepada saya.

"Oh, cuaca seperti biasa panas dan kering sepanjang tahun, seperti yang diterangkan oleh Cikgu Geografi dan Fotografi saya dulu, Cikgu Jafri. Saya bersama Charlize Theron sedang berbual bual tentang sesuatu. Jadi, harapnya kamu boleh melihat draw itu di laman laman web bola seperti BBC dan ESPN ya Hasbullah?" ulas saya panjang yang masih dalam lawatan kerja mengacarakan majlis FIFA 2010 World Cup Draw tadi. Saya dihantar oleh RTM.

"Hah hah hah, begitu sibuk sekali rakan kita di sebelah sana itu ya? Tak mengapa, kita sedang menanti skrin komputer di hadapan saya loading page dari BBC dan ESPN ini. Sementara itu, mari kita beralih ke K. Rajagobal mengenai Malaysia yang bertanding di Sukan Sea. Hello Rajagobal, bagaimana persiapan kita menentang Korea Utara?" Hasbullah Awang.

Thursday, December 3, 2009

Tapi Mak Saya Kata Takpe. Macam Mane?

Sayup kedengaran bunyi unggas bersiulan disahut dengan bisikan cengkerik malam. Tenang dan sunyi seperti hati Taufik. Tetapi lamunannya akan Zainab menghentikan ketenangan malam itu seraya diganti dengan kegelisahan yang memanikkan titis titis di pipi hitam tembamnya. Cermin mata barunya dibela setiap beberapa ketika. Diletakkannya lengan di dahi dan memandang siling bilik. Indah sungguh pemandangan malam yang dipenuhi bintang bintang di langit. Ah, pemandangan itulah yang ditatapnya setiap malam. Bintang bintang plastik glow-in-the-dark yang ditampalnya ketika dia mengambil PTS darjah Tiga dahulu masih di situ, seperti juga bantal busuk yang setia menemaninya sejak sekian lama. Makin tak basuh makin nostalgik, katanya suatu ketika dahulu kepada ibunya.

Talifon bimbit N3310 kesayangannya tiba-tiba berdering bersama gegaran vibrate. Buruk dan kuat bunyinya. “Ah, Zainab miss call,” bisik hatinya. Itulah rutinnya. Perempuan comel yang disayanginya itu hanya akan miss call. Dia tidak seteruja tadi. Tetapi, setelah masuk miss call yang ke-8, Taufik tewas dengan lamunan sendiri.

“Hai, buat ape? Farid mana?” tanya Taufik kepada Zainab. Seperti kebiasaan, selepas berbual bersama kekasih hati, dan selepas kekasih hatinya itu tidur, atau dah tak tau nak cakap apa, Zainab akan beralih kepada kawan berbualnya untuk menghabiskan malamnya sebelum tidur.

“Ha, dia dah tidur. Besok ada lawan hoki ais, so dia nak berehat. Huhu. Awak watpe? Tak tidur lagi ke?” lembut lembut kedengaran suara Zainab di talifon Taufik. Bergetar hatinya. Dia mula tersenyum sendirian. Tetapi, angannya tidak mudah menguasai diri kerana dia tahu betapa dia mengharapkan Zainab, dia hanyalah kawan. Sekadar kawan. Bukan kawan baik, bukan kawan akrab, kerana dia merasakan even untuk menjadi kawan baik Zainab dia tidak layak.

“Belum, berangan angan je. Hehe,” dan bermulalah sebuah perbualan yang berharga RM 3.80 dengan kadar 10 sen seminit. Nasib baik dia sudah top-up awal awal tadi semasa pergi ke 7-Eleven yang tiada makwe lawa berdekatan dengan rumahnya. Hip juga area rumah aku dah ada 7-Eleven, bisik hati kecilnya.

Semakin lama, semakin tidak berhenti perbualan mereka, dan kerana itu jugalah, Taufik tidak mampu melihat dirinya bersama perempuan lain. Dia seorang yang agak pendiam, dan lebih lebih lagi apabila berbual dengan perempuan. Perbualan telefon yang paling lama antara dia dan bapanya direkodkan ialah 3 minit, dan 4 minit bersama ibunya. Itupun, tiga per empat dari perbualan itu adalah berkisar alasannya untuk meminta duit poket lebih. Jadi, dia merasakan di masa akan datang, hanya Zainab yang mampu untuk dia menghabiskan masa, membuat dia berbicara apabila mereka bersama. Berbual di depan TV bersama anak-anak, ketika memasak, mengemas bilik dan memasang atap.

“Bila nak cari makwe?” usik Zainab kepada kawannya itu yang tidak pernah bercinta sepanjang 6 tahun hidupnya.

Sunday, November 29, 2009

Eh, Tak Adalah Makcik. Saya Biasa Biasa Je...

“Hello Assalamualaikum.” Manis suaranya semanis wajah. Dan lebih manis kerana pekertinya. Suara itulah yang menjadi penenang jiwanya setiap malam, dan sepanjang malam malam mereka berbual, waktu yang berlalu terasa terlalu singkat. Sepurnama dirasakan semalam sahaja. (Jangan main gila sangat la, jadahnya talipon sampai sebulan kan?)

“Waalaikumussalam. Hai Zainab, watpe tu?” Seperti sebelumnya, begitulah pembuka perbualan antara Taufik dan Zainab. Mereka seperti tiada noktah ketika berbicara. Kisah sekolah, kisah universiti, jiwang jiwang, makanan, keluarga, bola, ada saja yang dikupas mereka berdua. Dan bagi Taufik, inilah waktu yang paling tersenyum beliau dalam sehari selain menang loteri. Dan dia sentiasa sahaja mengharapkan yang sama juga dirasai oleh Zainab, tetapi dia tahu hal sebenarnya.

Taufik mencelah di tengah tengah perbualan meraka, “Hm, Farid tak call awak ke malam ni?” Walaupun pahit, dia tetap sentiasa bertanyakan tentang Farid.

“Kejap lagi kot, hehe..” jawab Zainab. Ya, malam malam Zainab sememangnya dipenuhi dengan masa menunggu panggilan dari Farid, buah hati beliau.

“Ha, ni dia tengah call, tapi waiting. Malas nak angkat, nak borak borak ngan awak dulu,” Zainab menambah. Wajah Taufik serta merta berubah, namun dia sedar.

“Da lah, gi lah jawab, nanti kang dia marah pulak,” Taufik cuba merendah diri-redha-pasrah dengan keadaan, walaupun dia sebolehnya tidak mahu kawannya itu meletakkan gagang talipon bimbit Nokia 5300 nya.

“Ala, tak pe lah, borak dengan awak dulu. Biar dia tunggu. Hehe.” Zainab tahu buah hatinya tidak akan pernah memarahinya. Bukan niat untuk mempermain, tetapi sekadar menguji. Dan Taufik sejujurnya gembira kerana masa untuk dia berbual bersama Zainab masih ada, tetapi sebagai seorang lelaki, dia tahu akan hati Farid yang mendapati kekasihnya sedang bergayut dengan lelaki lain.

Terus saja Taufik mencelah menyuruh Zainab menjawab, dan seperti tadi, dia masih mengharap Zainab tidak menjawab.

“Ok.” Tut…tut…tut… Talian dimatikan, begitu juga perasaan Taufik. Namun, apakan daya, dia sedar, dia bukanlah sesiapa dalam dunia ini. Gadis yang mencuri hatinya sejak kali pertama dia dengan tidak malunya menumpang pulang ke rumah. Tetapi, gadis itu terlalu muda lagi. Jadi, dia hanya memendam sendirian, dengan kiranya akan diberitahu setahun dua lagi. Dan selepas setahun dua, gadis itu jugalah yang sedikit sebanyak berkongsi rahsia antara dia dan Farid, kawan Taufik. Taufik sentiasa senyum dan ketawa dengan setiap patah tutur dari Zainab walau hati tidak. Dan mendoakan bahawa mereka sentiasa bahagia.

Tiba-tiba Taufik…

P/S: Nama dan cerita adalah rekaan sama sekali. Kalau kait kait tu, biasa lah, cerita pasal kehidupan.

Monday, November 23, 2009

L.O.V.E is just another word I never learn to pronounce.

She left me before this, and at some point, I was really, well in fact, sickly missing her. And now she's back, and I'm so happy. She makes me feel really cool (cold actually) and happy, but I know we will separate later because that is what we are good to. Too in love today, and the next morning, she left me. And now, I hope she left me because I'm starting to miss the sunshine!

Rain.

Tottenham Hot 'N' Spursy 9-1 Wigan AtLentik

Fuad Asri bermain PES. Gampang. And it was only 1-0 at the half-time! Oh, and 5-goals Defoe did not even score that 1st half goal!

Friday, November 20, 2009

Henry Dan Ragbi

Thierry 'Honest' Honry: Guna jari pun boleh.

Makanya, beliau sememangnya tangan tangankan bola itu supaya tidak out. Kemudian, beliau berkata ianya adalah dada, bukan tangan. Sejurus selepas perlawanan, beliau bertemu dengan Richard Dunne ( Ireland dan Aston Villa) dan mengakui bahawa ianya adalah tangan beliau, tetapi bukan salah beliau. Ianya adalah salah referee. Baiklah Encik Thierry 'Va Va Voom' Henry, mengapa perlu berlaku jujur bukan, jika kemenangan adalah segalanya. Jadi, pembaca, yang mana lebih penting? Matlamat atau pekerti? Dan bola itu masih berkisar kehidupan. Ianya bukanlah segala galanya. Di saat pemain lain akan dikenakan kad kuning kerana menggunakan tangan, Henry pula dikenakan status hero kerana membawa negaranya ke WC. Terlalu susahkah untuk video-technology?

P/S: Lihat ragbi. Pemain mereka dive, menggunakan tangan, malah melakukan terjahan demi terjahan, tetapi tiada kompelin. Kerana? Mereka menggunakan video-technology.

Uzbek 3-1 Masa Depan

Masa: Sabtu malam dan Rabu malam
Lokasi: Di suatu tempat berpadang di Uzbekistan, Portugal dan Malaysia Betul Betul Asia pada hari Rabu. (Ya, kompilasi, kerana skorline nya sama).
Tarikh: November 2009

Uzbekistan: Mensasarkan tiga mata penuh untuk meraih tempat ke Piala Asia 2011
Quote jurulatih: Walaupun tanpa Ronaldo, kami tetap membariskan pemain terbaik kami kerana Malaysia lawan yang kami hormati

Malaysia: Mensasarkan mata-mata penuh peminat untuk melihat masa depan.
Quote jurulatih: Saya meletakkan pemain pemain muda supaya dalam tempoh 3 4 tahun lagi mereka ini yang akan meneraju kita entah ke mana.

Ulasan saya: Hal yang sama juga berlaku kepada Norizan Bakar, Abu Bakar Atan, Alan Harris, B. Sathianathan dan beberapa jurulatih kebangsaan. Mereka meletakkan pemain muda untuk menimba pengalaman di pentas antarabangsa bagi menempuh duri ranjau dalam bercinta, lumrah dunia, sayang menyayang, saling percaya, puncak kasih berpanjangan. Tanya Jamal Abdillah dan Azura, dan Siti Sarah. Kalau lepas 3 4 tahun, tukar jurulatih, dan beliau juga menggunakan alasan pemain muda akan datang? Kalau macam ini, saya sudah tak sabar nak tengok filem Zaquan Adha, Aidil Adha dan Rita Rudaini dan Ayu Raudhah. Untung untung diorang menyanyi semula lagu tadi.

P/S: Quote di-paraphrase. Lecturer pesan. Kalau tak, kena tolak markah.

Sunday, November 15, 2009

Seni Tari Dan Bola

Gua : Babe, ada bola tak malam ini?

Babe : Aik, lu tanya gua pulak? Biasa lu yang sangap sangat. Logik la ada bangang. Apa hal tetiba tanya ni?

Gua : Gua punya channel sport sport sepak sana sepak sini da kena buang la. Bapak gua cakap mahal sangat. Dia kata baik duit tu tengok Pahang main kat stadium. Rumah gua punya tivi tinggal channel joget joget yang ada Enot tu sahaja lah.

Babe : Bangang. Moh la gua teman lu mamak. Taj ke, mana ke. Rumah gua tak boleh. Ada sesi menonton tivi dengan keluarga. Lu bukan keluarga gua. Gua tak ada adik pompuan.

Gua : Santek, jom!

* * * * * *

Gua : Fahrin dengan Scha ni gua dengar da putus, betul ke?
Babe : Mana gua tau la babi. Ane, teh tarik satu sama remote satu!

Thursday, November 12, 2009

Data Bukan Dota

Statistik. Cukup data dan fakta. Dan markah bawaan (baca: carry mark) yang saya dapat tak sampai separuh. Ya, tak sampai 20 pun. Brilliant? Terima kasih. Saya ingat Tuan Haji Statistik tak perasan bahawa saya tidak menghantar semua kuiz, test, assignment dan diri saya ke kelas seperti yang sepatutnya. Saya silap. Tapi, biasa kawan kawan akan kata, kalau silap, cuba lagi di lain kali. Mahu suruh saya mencuba lagi menduduki kertas ini semester depan? Kamu berhajat (baca: you wish)! Cubaan itu ada juga terlintas dalam kepala saya sebelum kertas semalam, seiring dengan cadangan berhenti belajar, kerja KFC, kumpul duit 20ribu dan kahwin, sebab jika saya duduk pun kertas itu, belum tentu lulus, bukan? Lebih baik tidak duduk terus, sekurang kurangnya jika saya harus duduk lagi semester depan, saya boleh membuat alasan sengaja tidak mahu menjawab kertas tempoh hari. Tetapi, ada seorang kawan saya yang sangat bijaksana menghulur cadangan yang jauh lebih bernas berbanding cadangan cadangan tadi.

Kawan bijaksana: Ala, markah bawaan per 40 sahaja. Ada lagi 60 untuk final. Cuba kamu usaha sungguh sungguh, kalau kamu betul semua (60/60), kamu masih boleh dapat A!

Terima kasih kawan yang bijaksana. Sekarang kamu telah meletak tekanan untuk saya betul semua terhadap kertas yang saya tidak pernah pergi kelas. Tertekan sungguh masa menjawab semalam. baru saya tahu perasaan Benitez sekarang. Sudahlah, saya mahu membuang tekanan sebentar dengan kawan saya. Ozawa!

P/S: Sora Aoi, Sasha Grey, Paris Hilton, Britney Spears, Gee Generation. Oh, saya mengerti erti perkahwinan.

Sunday, November 8, 2009

Misha Omar 1-3 Ebi Yus

Stadium: Jalil Hamid.

Stadium penuh. Aku ingat kalau main minggu lepas boleh ada American Reject perform masa half-time.

Friday, November 6, 2009

Hidup Ibarat Roda

Chelsea.

Ya, memang tidak dapat dinafikan, di bawah kendalian Don Corleon Ancelotti, mereka bermain satu permainan yang sangat menarik. Defensively terrific, plus with outstanding attacking display. Lampard, Deco, Anelka dan The Drog. Dan formasi berlian yang digembar gemburkan kelihatan agak menjadi, walaupun ianya bukan sesuatu yang baru untuk dikaitkan dengan Pride of London ini sejak Abramovich took over the club. Kalo dah duit banyak, memang mainannya berlianlah. 2 kekalahan musim ini, Wigan dan Aston Villa bukanlah kerana persembahan yang teruk sangat. Wigan, Petr Cech dibuang padang, bermain 10 orang, Wigan mengambil peluang sebaiknya. Lawan Aston Villa pulak, kalah sebab set-piece. Corner kick. Ok, kalah tetap kalah, tetapi penguasaan di padang juga sangat penting, dan Chelsea di ketika ini sangat mendominasi bola di padang.

Arsenal.

Sekali lagi untuk ke sekian kalinya, Wenger seperti biasa meletakkan kepercayaan terhadap pemuda pemuda beliau, ya, dengan erti kata lain, duit tak banyak sangat nak buat beli berlian. Tetapi, beberapa pembelian seperti Arshavin dan Vermaelen memang membuahkan hasil. Fabregas, fuh, taubat dia ni memang terer. Umur baru 21, lebih kurang Pipiyapong la kire kan? Tapi, da boleh jadi playmaker-sumber inspirasi-kapten-poster gadis gadis, ya, macam Pipiyapong juga. Cuma, ya lah, darah muda. Kadang kadang tak konsisten sangat. So, kalo stick together 2 3 years more, memang team ni gempak. Tapi, juga seperti Pipiyapong, kerja setahun 2, tukar angin. (Jari dihulurkan sepuluh memohon ampun kepada abang Pipi yang hensem Masyaallah). Apa apa pun, permainan futsal Arsenal memang menghiburkan.

Manchester United.

Haha. Ini memang bunyi akan bias gila la. Sejarah cukup kuat, terutama sejak Sir Alex The Lion (Madagascar) Ferguson ambil alih 1986 dahulu kala. Prestasi semasa? Sejujurnya, melihat MU main memang mendebarkan pasal kadang kadang macam apa je. Asal Big Four, mesti berdebar. Apa gila tak berdebar kena tinggal satu kosong lawan Arsenal dulu tu? Nasib baik Abou Diaby tu memang kecik kecik bercita cita bermain bersama MU dan menjaringkan gol untuk mereka. Terima kasih Abu Dhabi. Kalah lawan Liverpool? Huh, memang hilang punca jugak lawan itu hari. Dah lah aku boleh tersalah lepak Mapley Scouser. Nasib baik takde orang tau aku Mancunian time tu. Tapi, Lady Luck sentiasa bersama kami, er, MU mungkin. Mourinho siap pernah cakap that God is an MU fan. Gila tol beliau. Penghijrahan Ronaldo juga sememangnya memberi kesan. Tapi, Ronaldo dengar cerita tengah cedera parah tu. Jadi, 80juta untuk kecederaan. Terima kasih Florentino Perez Hilton.

Dan akhir sekali, Liverpool.

Hm...season pertama, menang Champions League. Kedua, FA Cup. Er, maaf, ada lagi tak? Tak ada sumber. Kalah, kalah, kalah, hm, menang lawan MU (yes, we are a league challenger), kalah lagi, kalah lawan Fulham (title and trophies does not mean a success). Hm, jadi, kemenangan UCL dan FA Cup kamu bererti kamu kalah, begitu ke Encik Rafa? Teori kekalahan season ini kamu boleh rujuk ini, tetapi teori saya pula, Real Madrid akan membayar Liverpool 10juta untuk membawa Rafa ke Real Madrid. Mengapa? Hati beliau di sana kerana:

1. Bekas jurulatih kelab remaja. Jadi, untuk dinaikkan pangkat menjurulatih pasukan utama dengan kelibat Kaka, Ronaldo dan Guti yang tak pindah pindah tu, memang menjadi satu honor untuk beliau.
2. Berjaya di Valencia dan Liverpool bersama seorang pemain, kesayangan beliau: Xabi Alonso. So, setelah Alonso mengikut beliau ke 2 buah kelab sebelum ini, apa salahnya beliau membalas budi dengan mengikut Alonso pula kan?
3. Sebab ketiga..er, tah, aku dapat rasakan Rafa dah tak suka duk Merseyside tu. Dia rindu tengok matador kot.

Jadi, kesimpulan saya, siapa nak ikut saya tengok Pahang main kat stadium nanti? Burger kat stadium darul makmur tu sedap betol.

Monday, November 2, 2009

Review Konsert Dan Hubung Kaitnya Dengan Karma

Saya malas review. Jawab exam tadi macam gampang. Tak boleh jawab. Carry mark Statistik macam saya tak pernah datang kelas langsung. Saya cuma tak datang 6 kali je baru. Mungkin balasan untuk terlalu foya foya di sebuah konsert mat saleh yang best-makwe-hot-dedah-sana-dedah-sini-pakwe-muka-tak-kene-ngan-makwe-makwe-makwe-cakap-omputih. Kalau saya pergi ke tempat yang lebih tidak terdedah, macam Rumah Pena misalnya, mungkin saya dapat jawab ekzeminasyen tadi dengan baek. Kawan saya seorang Liverpool ada mengajak ke tempat yang tidak terdedah sangat itu, tapi, talipon bimbitnya hilang, kakaknya marahnya, jadi, saya tidak dapat berhubung dengannya. Tetapi, saya berbangga kerana kawan saya itu, Mael punye review beliau pergi Maskara terpampang di dada dada Sindiket Soljah. Tahniah kawan saya Mael. Saya sayang awak juga. Dan saya menyesal tak ikut kawan Liverpool saya itu kalah, er, maksud saya, pergi ke Maskara hanya kerana sebuah band Semua Amerika Ditolak datang. Jadi, jangan lepaskan Maskara, biarpun bermaksud awak terpaksa melepaskan sebuah konsert-band-oversea-makwe-hot-pakai-skirt-kalu-tak-pergi-awak-tak-kool. Sebab Maskara lagi kool. (Saya bercakap dari sisi hati saya yang kecewa).

P/S: Tapi, kenape Benitez cakap trofi tidak membuktikan apa apa, sedangkan beliau menggilai EPL di awal musim. Owh, Benitez menggilai sesuatu yang tiada nilai mungkin.

Sunday, November 1, 2009

Bisnes Komunikasi

Review nyanyi nyanyi joget joget konsert All American Reject menyusul nanti ya, demi untuk mengelakkan anda mendoa tak patut saya nak exam jikalau cemburu bace review.

P/S: Periksa saya lebih realistik berbanding kejuaraan liga Liverpool.

Wednesday, October 28, 2009

Sekolah Berasrama Penuh

Produk MCKK




Jalan raya terlampau sunyi
untuk ku terus bermimpi
mataku belum mengantuk lagi
bawa ke mana sahaja aku pergi

tunjukkan ku bulan gerhana
tiada siapa nak ku jumpa
benda yang tiada ku sangka ada
oh tak mengapa tidak mengapa

Malam semalam gundah gulana
hari ini hari mulia
tak pernah daku rasa begini
seperti mati hidup kembali
bawa ku hilang dari ingatan
hari ini sehingga esok
tak pernah daku rasa begini
seperti mati hidup kembali

angkasa penuh dengan berlian
ku capai sebelah tangan
sebalik awan ada cahaya
bercahaya selamanya

daku tertawa seorang diri
darah yang mengalir terhenti
fikiran ku melayang-layang
tiada siapa yang perasan

seperti mati hidup kembali

P/S: Sekolah saye ade shuffle.

Monday, October 26, 2009

Komen Gerard Mengenai Bajet 2010.

P= Penyoal
D=Disoal

P: Jadi, saudara Vidic, ape komen persembahan malam tadi?
D: Owh, malam ni saye adekan jamuan hari raye. So, da janji nak balik awal ngan isteri. Tu yang balik awal sikit tadi tu.

P: Encik Gerard, komen tentang rumors anda bercadang ke Pahang?
D: Ye, memang betol. Saye berhajat meneraju Pahang ke Liga Super, setiap kali Liverpul lawan MU. Yela, mereke lawan pasukan tu macam tak perlukan saye je.

P: Ferguson?
D: Referee bias! Gay! yada yada...bla...bla...(sambil membuka cek untuk membayar denda akan datang.)

P: Rafa?
D: Kalau kami nak lawan MU tiap tiap minggu boleh x?

P: Kamu save lawa tadi, tapi, macam mane ni Van Der Sar?
D: Owh, saye ingat saye Reina tadi, sebab tu saye biar je.

P/S: Huh, macam macam ragam manusia sekarang. Kalo menang tadi, mesti da berbunga bunga da ayat aku di atas. Tahniah kepade burung undan.

Saturday, October 24, 2009

YNWA

Mereka cakap mereka tidak akan berjalan bersendirian. Tidak mengapalah, mereka tidak akan menang walau macam mana pun.

P/S: Gugel translator ayat di atas ke dalam bahase Scouser.

Wednesday, October 21, 2009

Da Lame Wey Tak Review Bola.

Prediction, preview and betting. Haha. It’s seems that this season UCL is getting much fun, more entertaining as well as tones of surprises, which makes you think twice before putting your money where your mouse is.

Here are some reviews after halfway of the group stage.

When Barca and Inter Milan were announced in the same groups, no one would ever think that they should face much problem, especially with the names like Dynamo Kiev and Rubin Kazan (I repeat, Rubin Kazan, first UCL). Instead, Inter are at the bottom of the table, with 3 points, where the group were lead by Barca with 4 points, same with Rubin and Dynamo. So, any chance of Barca and Inter not making their way to the knockout stage? Never say never.

There are also a few surprises, just like Rangers, a quite familiar name in UCL compare to their last night opponent, Unirea Urziceni(ever heard of them?), but familiarity doesn’t gives you pleasure. 4-1, to a new name in UCL, just shows you what to expect this time.

So, everyone, buckle your seatbelt, and enjoy the show! Oh, and, think again before going into the bet.

Monday, October 19, 2009

Melangkah dan Jatuh.

I've been alone. I walked, one step, closer to the end of the world, and still. I turned back, and looked at everything for the last time. No tears, yet. Smile? Quite. As I wanted to continue my journey, I fell down. Couldn't feel my legs. Now I cry, finally. At the end of the world.

Saturday, October 17, 2009

Tensyen

Ah, fak. Serabut gile gua la ni. Ngan video Arab gaye gampang x siap siap agi. Ni nak maen gadoh gadoh ngan awek lak da. Lu nak gadoh ke, nak romen ke ngan awek lu, jangan susah kan gua r. Gua nak shoot, kene pakai lu. Da, lu sibuk sangat nak romen kan? Ha, lu jawab la ngan ustazah pasal lu xde dalam video ni nanti. Bukan nak bagi gua skit ke pe ke awek lu tu.

Pastu, budak sekola pulak balik. Yang gua x balik balik. Babi pe dipavali ade exam. Woi Sahak, lu nak gua inform kat Najib ke yang lu wat exam time Dipavali ni?

P/S: Nasib baik r, marah marah gua pun, gua senyum tetap cute. Kan?

Sunday, October 11, 2009

Craziness



- Do commnet so that it can be improvised in the time being. Tq. -

Saturday, October 10, 2009

Ini Kisah Kawan Kawan Gua

(AMARAN: Jika anda berumur 18 tahun ke bawah atau masih suci, jauhi post ini.)

Kawan 1: Weyh, AV yang aku copy dari budak atas semalam ade yang x ley tengok r. Yang Maria O ade satu due je yang boleh tengok.

Kawan 2: Isk kau ni. Syukur la dengan ape yang ade.

Ha, ni ape cite tahap syukur mereka ni?

Thursday, October 8, 2009

Internet

Berita Harian, Karaoke, Cannes, Kanada, Chris Chong, Zahiril Adzim dan Amerul Affendi, blog ZA, Facebook 2 3 kali, Pekan Frinjan, Sindiket Sol-Jah, Vivon, Dewangga Sakti, Opick, Khottal, indie, Kanada semula, Cannes, Nicholas Sarkozy, Najib Razak, Nicholas Anelka, Scotland, Ireland, Trappatoni, Italy, Martin Scorsese, Chris Chong balik, Nam Ron, page load error.

Fuh, traveler gile gua jalan malam ni.

Tuesday, October 6, 2009

Kembara. Seniman. Jalanan.

Awek : Sini dingin la. U taknak ajak I masuk dalam dulu ke? Sane panas. (Senyum menggoda)

M. Nasir : Ade panas macam neraka?

Khayal dengan suntikan glamor.

Haha, style. M. Nasir terbaek. Pyanhabib mantap. Rugged Muslim!

Saturday, September 26, 2009

Answer For A Non-Question

I've told her, but 'll never push her.
No answer. Quite koma?(which makes her looks even cuter...:-)
No, she's not koma, kn? Hehe...kidding.(asal macam pantat je gedik ayat aku ni?)
Try again?
Don't think so.
Well, I guess, we know the answer.

P/S: Wani, ejas skit. Ngeh ngeh

Thursday, September 24, 2009

Smile. The E.N.D.

Argh. Hati seperti dicarik carik oleh batu tumpul. Segalanye seperti pasti. Aku dah x mampu menipu diri. Senyuman semakin plastik, dan ketawe seperti senamrobik. Tinta menitis di atas Luh Mahfuz bahawa semua ini akan berlaku, dan aku hanya mampu berfikir akan laluan yang telah diletakkan aku di atasnya. Dan mustahil untuk aku menafikan kebesaran tinta-Nya, maka bersenyumlah dan kembali berfikir tentang segalanya. Hikmah. Penabahan diriku. Kecundangkah aku hanya kerana sebuah senyuman yang bukan ditakdirkan untukku? Dan matikah aku kerana hati meninggalkan nadi? Jika Tuhan janjikan aku bidadari di syurga, atau ular batu di neraka?

For the first time in my life, I cried not because of a death. I cried for something I smiled before. The smile every time I closed my eyes, and saw her there. No, she was never with me. I never even know her smell, but from my eyes, from my ears of hearing her voice sometime, I saw the beauty of the world. A voice that can make my heart smiling himself.

How stupid I am to think of her... she's too noble that she even answered my call everytime I call...well, not everytime. And she even smile when she answered it, because she's such a nice girl. Once she said that he’s just a friend, I agreed with her says, and I'm so stupid. And all of sudden, it was Too Phat. Don’t ever trust them when they said that he’s just a friend. But, I’m her friend, still, and he is my friend too. Should I destroy the friendship with her, and him, so that I can no longer thinking of her? There’s no more laugh can be created for her, as nothing will go honestly for me anymore. Macam poyo, but remain cool and smile, when in fact the heart seems no longer beating? How I wish to die, and find a place somewhere there, if I could. God, send me somewhere so that I can delete her from my memory. And, let her live happily until she closed her eyes, and smiling. If she knows this, I wanna thank her for this little piece of smile she gave me, and you man, look for her, and keep her smiling for the rest of her life.

P/S: Keep the smile behind the tears.

Real Lity.

I love her, but I'll never get her. Life is not like a movie where a fat, specky guy can get his dream girl at the end. Even in Paul Blart, when Kevin James finally got Jayma Mays, he's somehow cute and white, and he's the director. So, no wonder he can get her. But I'm not. Not handsome, not tall, not white, not funny, no good voice, no money, nothing. Not even close to a single. How can ever I wish it to her, the three words? If I did, I would sound like the most idiot guy on the planet. She's like a...a wow. Cannot be describe. She's like an island, where every beauty and happiness lies on it. Her voice, herself, the character, her eyes, her smile. Even in the next life, I'll never get nearer to her. God, send her the best guy to look for her, and I pray that no one would ever hurt her, not even a single bite from a mosquito. And even if I die, I'll bring the memory of her, the smile, the looks, to accompany me there, and wish that someone will tell her that I love her, or maybe not. No, better not let her know about my existence at all.

P/S: You, I thank Him for sending you in my life, although you never know me. And thank you for not to know me. Love you even if the Sun stop shining.

Tuesday, September 1, 2009

Pergi

You’re just too paradise in my eyes
And a heaven is there in your eyes
A glance and a stare can paused my heartbeat
And a smile kills me in a blink

Voice from you
Makes the time stop
And I was praying that it lasts forever
For me, to hear, to feel you

But no, it’s not
It’s too angelic for me, you
I’m no in your league
And not me, you deserve an angel

I’m nothing, and deserve nothing
Not even a piece of your thought
Yes, you’re there in the sky, and I’m just sand
In an alcove, nowhere
To think of you alone put me far beyond my world

Sorry dear, for having you in my heart
I cry tried, but never succeed
Because you’re just to vivid here in my memory
That’s why, I decided to die
Peace in hell, and praying for you to heaven with him, there.

Monday, August 31, 2009

Tak De Merdeka Merdeka. Mau Merdeka Mintak Sama Queen Elizabeth.

Kite tunggu taun depan je la. Konfem ade mercun sama bunga api. Sekali ngan raye.

Sunday, August 30, 2009

Nak Analisa Bola Takde. Aku Da Pencen Sokong MU.

Season ni season last Ferguson. Wenger sangat hormat sama beliau sebab King Bola. Wenger profesor je. Jadi, sempena persaraan Ferguson, Wenger berpakat memberi hadiah terbaik untuk beliau. Melalui Abou Diaby. Selepas ini Rafael dan Carlo akan mengikut jejak Wenger mungkin. Ferguson memenangi EPL pada season terakhir beliau, melalui ihsan ihsan daripada lawan. Season depan Benitez tiru taktik MU untuk menang liga melalui gol pihak lawan.

P/S: Nak menang champions league susah skit la Fergie, Real Madrid bukan kira bersare bersare ni. Xde nilai jurulatih. Tuka jurulatih macam Katy Perry cakap, tuka baju. X sentimental.

Friday, August 28, 2009

Will You Still Love Me?

Nordin: Awak, saye nak tanye?

Awak: Ye, tanye la.

Nordin: Kalau saye ade kanser, awak sayang saye x?

Awak: X.

Nordin: Kenape?

Awak: Sebab kalo awak takde kanser pun saye x sayang awak. Saye x pernah sayang awak.

Nordin: Owh, kalo saye ade Ferari?

Awak: (.....)

P/S: Cerite diadaptasi daripada cik wanie

Sunday, August 23, 2009

Dan Kamu Adalah Gadis Itu

Nafas ini tidak terhenti, kecuali mati. Kamu itu dalam nafas ini. Dan hilang hanya apabila aku mati. Tapi aku perlu nafas ini. Kamu? Aku tidak pasti. Siapa kamu? Tuhan hanya menghantar mata kamu untuk mata aku tempoh hari. Ukiran di bibirmu mungkin. Bodoh. Mengapa aku hanya membalas di dalam hati? Mata mana mungkin menatap lama. Kamu bersama teman teman mu. Dan lelaki itu kekasih? Tuhan, janganlah. Tidak. Kamu sudah beberapa malam. Terakhirkah malam itu untuk aku melihatmu? Muncul kah semula? Tuhan, berilah aku sekali lagi renungan itu. Seluruh dunia hanya untuk kali terakhir. Kamu, di manakah? Siapakah? Hidupkah aku hanya untuk senyuman kamu sahaja, sedangkan hari hari mendatang semakin menghimpit aku? Lelapan mataku hanya membuatkan aku lebih mahukan kamu. Matamu. Senyummu. Matamu. Dan, semakin ku bernafas, kamu hidup dalam nafasku.

P/S:Kalau nafas berbau?

Wednesday, August 19, 2009

Mael Dan MTV Bukan Yang Beliau Punye

Sangat cilakak sama lu. Ley die dapat tiket depan pintu masuk. Aku pun dapat ofer, 4 tiket, tapi ari Ahad. Bodo punye pemilik tiket. Da dapat pun taknak gi. Da bersalah dah die pasal pegang tiket tak pegi. Baek bagi aku. Aku memang harap nak tangok MTV jela Jumaat ni, pastu berangan ade kat sane. Sementare tu, pade yang tak abis ganti pose agi, lu memang bengap la. Jangan sampai kene puase 2 bulan berturut turut da. Selamat pose sume.

Thursday, August 13, 2009

Kamu Bercakap Tentang Kebebasan Bersuara Dan Hak Manusia, Tetapi Kamu Lupa Bahawa

Tuhan jadikan dunia untuk semua. Pengganti syurga, kerana manusia terlalu angkuh, perlu belajar untuk hidup di syurga. Bukan salah Adam dan Hawa, kerana sememangnya itu sifat manusia. Insan. Lupa. Dunia. Ada syurgakah di dunia? Rumahku syurgaku. Benar? Tanpa rumah, tiada syurga? Rumah besar, mewah, syurgakah? Kalau hati seperti di neraka, tidak pernah kenal erti tenang, santun, rendah, syurgakah? Rumah kecil, tidak syurgakah? Kalau hati hanya Allah, hanya Tuhan, yang memberi syurga, yang meminjamkan dunia. Tetapi Dia meminjamkan dunia, untuk kita mengenal, mana syurga, mana neraka. Kau kaya, kau di mulia. Aku miskin, aku hina. Hakikat dunia. Inikah yang Tuhan perintahkan kita pelajari di dunia? Wang adalah segalanya? Di mana nilai kasih sayang? Di mana nilai pengorbanan? Di mana nilai kemurnian? Bernilaikah ini semua, jika ditimbang dengan jutaan ringgit? Kesetiaan. Apa itu? Perlukah? Kau tiada, aku cari ganti. Hakikat. Di mana nilai kesetiaan? Berbaloikah setia kepada yang tiada? Bernilai?

Dunia untuk manusia, tetapi bukan untuk manusia. Bukan milik, tetapi singgahan. Godaan. Mampukah kau berkorban dunia untuk syurga, atau sebaliknya? Atau kamu percaya kesetiaan tiada nilai? Mengapa perlu tolak dunia? Perlukah aku gantikan dengan syurga? Tetapi kenapa perlu aku, sedangkan aku tidak setia? Aku tidak setia kepada syurga, sebab itu aku gantikan dengan dunia, bukankah? Atau, aku tidak percaya kepada syurga, kerana dunia sudah terlalu indah? Rumahku sudah syurga? Apa itu rumah padaku? Lindungan panas hujan? Binatang buas? Atau, sesuatu yang lebih? Mengapa hatiku tiada di sini? Ke manakah ia? Sudah ke syurga? Atau dibuai dunia? Ya, dibuai dunia, sebab itu tiada di syurga, rumahku. Hanyutkah ia? Lemas ditenggelami lautan godaan, lautan bisikan.

Tetapi, dunia bukan untuk aku. Bukan? Ya, kerana bukan aku sahaja di dunia. Semua di dunia sebelum di syurga atau neraka. Jadi, dunia untuk semua? Maka, bebaslah kita di dunia? Suara, tangan, kepala, semua bebas. Hati memandu ke jalan keinginan, bukan cahaya keperluan. Jadi, mengapa undang-undang, sedangkan kita perlu bebas. Sesuka hati, tiada undang-undang, hanya hawa nafsu dan bisikan ‘mereka’. Bukan? Jika begitu, kenapa tidak kita di syurga? Lebih bebas. Tiada undang-undang. Yet, kita masih di dunia, kerana Tuhan tahu kita akan lupa tentang sesuatu, sesuatu yang menyebabkan kita di dunia, bukan di syurga. Mengapa? Kamu fikir, atau kamu sedia tanya Tuhan?

Warung : I’m neither good nor words boy, but hopefully you got what I mean. Human right issue is just something created to do what we want to do. It’s not wrong, but remember, God do has the right on us, through His dos and don’ts; laws.

Wednesday, July 29, 2009

Hakikat Sebuah Permulaan Dan Pengakhiran

Kite lahir diazankan, dan disembahyangkan ketike meninggal. Berape singkat sebuah kehidupan?
Perginya sebutir mutiara rare sangat dirasai. Tiada makne raya tanpa iklan beliau. Tiada erti merdeka tanpe sentuhan beliau. Hilang calitan sekelumit hitam, putih dan coklat di atas sehelai kertas putih bername Malaysia. malah, warne tadi dilihat same walaupun berbeza. Cinta semanis Melayu dan Cina(Sepet dan Gubra), cinta semanis kanak-kanak ( Mukhsin dan iklan Tan Hon Ming In Love), tiade lagi. Jujur, sebak tiade tertahan. Tangisan deras membasahi pipi. Aku hanya mampu menghadiahkan Al-Fatihah kepadenya, yang telah menghadiahkan kite terlalu banyak perkara yang tidak ternilai. Persahabatan, kasih sayang, perpaduan, di saat mereka yang berade di atas saling berpecah demi kepentingan masing masing. Masing masing menjanjikan rakyat segala macam tebu, tetapi hanya sekadar di bibir. Sedangkan beliau, walau dimaki dan dihamun mereka mereka yang di atas, tanpe sebarang janji dan mengharapkan balasan, menghulurkan kite Malaysia untuk dihayati Malaysia. Warne kulit hanyelah satu di sebalik kaca matanye, dan hati adalah anugerah Ilahi. Aku cukup tersentuh setiap kali melihat iklan Tan Hon Ming, betape ikhlas senyuman dan ungkapan kanak kanak tanpe skrip. Erti kasih sayang dan cinta di mata mereka. Persembahan betape tiade perbezaan perkauman di awal usia, mengape perlu ketika dewasa? Tidak mungkin sama sekali akan dapat dilihat dari sudut mata pengarah profesor itu. Dan betape setiap daripada kita pasti menantikan sentuhan beliau setiap kali musim perayaan. Walau hanye beberape minit, namun kesannya dirasakan sekian lama. Tuhan telah meminjamkan kite sesuatu yang terlalu bidadari, dan di saat Dia menamatkan tempoh pinjaman, jelata rakyat merasai kehilangannya. Setiap jiwa muda, tua, kaya, miskin, Cine, India, Melayu, telah disentuhnya. Semoga rohnya sentiase dicucuri rahmat dan diletakkan dalam golongan mereka di sisi-Nya. Amin.
Gerai : Sebaris dengan Tan Sri P Ramlee dan Allayarham Sudirman Haji Arshad. Al-Fatihah.Yasmin Ahmad. 1958-2009.We always love you

Sunday, July 26, 2009

Filem Sebelum Sambung Belajar

Motif cuti aku sememangnya adalah untuk filem. Tiada ragu. Ya, Harry Potter yang di harap harap kan, tetapi gagal....Setem pilak lambat sangat keluar. Taking Of Pelham 123 dalam senarai, tetapi tidak di atas. Filem remake kepade filem yang bertajuk same, Taking Pelham Of One Two Three tahun 1974. Sungguh sinis. Namun memandangkan itu sahaja filem yang ada, duit tetap disalurkan. Ternyata terlalu berbaloi. Penghayatan Denzel Washington sebagai Gerber sangat smart, terutama part die mengaku amik rasuah. Sangat mendalam. John Travolta pula gile punye style melakonkan karakter Ryder, penyangak Wall Street yang taksub dengan kehidupan dan kematian. 8 per 10 untuk filem ini. Padat. Oh, dan John Turturro ( bos Sector Seven) dan Ramon Rodriguez ( Delgado, roommate Sam Withcwicky). Terase macam tengok cite Transformers je....
Warung : Ingat nak cari novel The Taking Of Pelham 123

Thursday, July 23, 2009

Lagi Tentang Filem

Sejujurnya, Transformers masih mendahului carta dalam filem terhangat untuk musim panas ini. Kejayaan Transformers telah menyebabkan aku taraf menaruh harapan menjadi tinggi terhadap filem filem lain. Hakikatnya, gagal. Malam Di Muzium gagal mencapai tahap yang aku jangkakan, tetapi masih terdapat joke joke yang menarik. Namun, kehampaan terbesar diletakkan kepade filem Harry Potter, filem yang paling aku menaruh harapan tinggi. David Yates sekali lagi gagal, sama seperti Order Of The Phoenix. Sama ada kematangan Daniel Radcliff yang membuatkan beliau semakin tidak comel, atau aku yang semakin tua untuk merasai keghairan filem tersebut, aku tidak pasti. Tetapi, setelah habis menelaah sepnjang minggu lpeas menonton filem filem Harry Potter yang lama, aku yakin kesalahan terletak di bahu David Yates. Pulangkan semula keghairahan Harry Potter ku! Half-Blood Price hanya mampu menaikkan nafsuku untuk membaca novel ke=7 yang sudah 2 bulan dipinjam tetapi masih tersusun rapi bersame Kacip dan Perempuan Simpanan.

By the way, demam semakin suru dan kepale semakin tidak pening. Harap semesterku kembali lancar selepas beberape sesi masalah menimbul.

Sunday, July 12, 2009

DOA

Dead.Or.Alive. Bukan game@cerite wanita seksi seksi tu,tapi lebih serius. Doakan semua mereka yang dikuarantin supaye cepat sembuh. Dan doakan kepade En. Gregory Rudolf sekali. Symptoms sudah kelihatan. Semoga beliau cepat sembuh
gerai : Cuak!

Thursday, July 9, 2009

Tap Water is Better Than Bottled Water

Huh,bilik da baru...rase rase kehidupan lebih teratur r berbanding dua sem lepas (bilik lantai simen,rase cam duduk dalam stor). tapi, dining dah tak menjual lagi air mineral secare borong. Paling paling kuat botol kecik. Jadi, selepas terbace artikel di atas, aku pun beralih arah ke water cooler (saving). Namun, selepas dua hari, aku mengalami kegersangan (kering) tekak, selesema tikus dan batuk berganda. Suhu badan meningkat. Kelas da x ngam ngan idung, pasal mereka ade pendingin hawa yang menjadi musuh ketat hidung meleleh. Doktor klinik nyaris suspek aku H1N1, tapi aku pantas menafikan segale dakwaan dan tuduhan x berasas beliau. Seksa!
Warung : Sekali bace semule artikel tu, setting tempat adalah US. Tidak sama sekali di Malaysia, apatah lagi kat blok kediaman aku. berpaling cinta ke air mineral botol semula...

Saturday, June 27, 2009

Paling Sekali

Huh. Undoubtfully, for me, Transformers has been one of the best movie ever. Lots of emotions; humor, action, sad, plus the imaginaritative machines and beautiful cars. Haha. Boys will be boys. Owh, and Megan Fox as well. My sis asked me why do I crazed the film. Simple. Most of boys like me grew up watching Transformers, or at least adore about the car-turn-robot ideas. Cars and robots. And when it is no longer in terms of cartoon, there is no doubt that our imagination grow bigger and bigger. And the idea of using Pyramid in the film and other Wonders make me think about the possibilities of Autobot and Decepticon once came to our planet and built them!
However, the happiness paused hours after went into the robot world when i woke up at 6.32 a.m,exactly an hour after his death, and found out that King Of Pop has left us forever. May Allah Bless Him. Al-Fatihah.
Warung : Muvie paling best dan artis paling berjaye dalam terma jualan album dan fenomena. Sedikit fakta. Mj mempunyai seorang klon yang beliau upah untuk menyamar sebagai beliau bila mana beliau inginkan privasi. Satu contoh ketika beliau mengadakan konsert di Tokyo, 'beliau' dikerumuni ribuan peminat di airport ketika menaiki limosin, sedangkan beliau pada hakikatnya sudah tiba di hotel, dengan hanya menaiki VW Beattles!

Tuesday, June 23, 2009

Selesai.

Haha.Selesai sudah.Segalanya berjalan agak lancar.Ade la skit2 slek.Tapi biase r tu.Kepade sume yang datang dan menjayakan,ariato gozaimasu.Kepade yang tak datang dan tak menjayakan...
Pasni ley lepak Kuantan ramai ramai pasal Sinchan,Jalat dan ramai lagi da ikut Romok masuk UMP.Ble Romok nak kwa dari Kuantan?

Monday, June 15, 2009

Bawang

Ye, reunion. Sangat cuak. Aku lebih berat daripada Faiz. Macam mane ni? Harap Nadhir lebih berat dari aku

Friday, June 5, 2009

Tioman

Ye, pulau yang satu mase dahulu konon konon antare 10 pulau tercantik dunie. Sekarang tak tau la da ranking nombor bape. Aku ingat 19 kot, belakang kePulauan Sulu. Balik ke cite Tioman. Da dekat 2 taun gak tak jejak kaki ke sini. Las pun gi sebab lawatan UNESCO time sekola lu, siap gi ngan Encik S.Bo tu...Hahaha.
Pape pun, Tioman masih vogue macam mase aku kecik kecik lu, cume ikan ikan die da makin gemuk. Tioman, one of the most peaceful things in my life. Swimming with the corals and fishes. Cume sikit agi nak dapat gi diving. Ha, takpe, len kali masih ade.

Thursday, May 28, 2009

Ana Lisa

Mungkin Mael sememangnya tidak merestui game kami tadi, ditambah pula dengan ancaman dan kecaman dari Bobeq. Kami di padang tadi juga dapat rasakan betapa kuatnya badi mempertahankan gelaran tu.
Analisa:
Barcelona : Pep Guardiola memang cemerlang dalam merencana formasi pasukannya apabila meletak Samuel Eto'o di bahagian kanan manakala Lionel ''Ballon D'or '' Messi bermain di bahagian tengah. Ini sekaligus mengelirukan Patrice " I can handle Messi" Evra yang sememangya berazam untuk mengekang Messi, namiun tidak bercadang menukar tempat dengan Rio Ferdinand yang ketara "50%" kecederaannya. Pengetahuan dalaman Gerard Pique juga berguna buat Pep dalam usaha mengekang Cristiano Ronald McDonald itu. " No shot on target, no goal". Hasilnya, freekick adalah satu satunya shot on target buat Ronaldo, selain satu lagi save 1-on-1 Victor Valdes. Dengan hanya Ronaldo di tengah, usahanya jelas bahawa hanya beliau yang akan try, 5 shot off target. Rafael Marquez injured? Jangan risau, Yaya Toure berperanan seperti abangnya sebagai pertahanan tengah, bezanya tugasnya lebih tertumpu ke clear sebarang bola. Hasil? Pertahanan agak kental.
Man Utd : Dengan Sir Alex mempertaruhkan formasi 3 midfield, kehilangan Darren Fletcher sangay dirasai. Formasi itu hanya akan padan dengan kehadiran the big game player itu sahaja, atau sekurang kurangnya Paul Scholes. Tak boleh komen banyak banyak, nanti Sir Alex tak amik aku jadi peminat.
Gerai : Percayalah, kalo Man U menang, memang analisa aku lain macam gile. Biase la, penganalisa, bukan peramal macam Mael.


Wednesday, May 27, 2009

Maafkan Saya Dan Doakan Kejayaan Saya

Aku tau ade dalam kalangan kamu yang tidak menyenangi ini. Mael, Ponde, Pipiyapong, Topup, malah, kebanyakan daripada kamu menentang penglibatan aku dalam kancah ini. Namun, aku hanya harapkan doamu dan sokongan kamu kamu, walaupun untuk seketika ini sahaja.
Aku tau mungkin kamu tidak senang dengan rakan rakanku, terutama yang seorang itu. Tetapi, percayalah, kami membawa harapan dan impian jutaan manusia.
Jadi, tontonlah kami malam ini menentang Barcelona. Akan aku dedicate kan trofi ini untuk kamu kamu semua. Sekian.
Warung : Aku tahu ade gerangan kamu yang tidak menyenangi Ronaldo, tapi, apakan daya, kami sepasukan.

Sunday, May 24, 2009

Orang Kuantan!

Warga Kuantan sangat sinonim dengan industri hiburan. Masakan tidak, lihat saja Karnival Jom Heboh, mahu jam bandar palma ni. Kalau ada saja artis yang bertandang ke KP, Mega ke, Kuantan Plaza ke(kejadah pe wat kat cni), pasti dibanjiri peminat.
Oleh itu, moh la ke ECM. Ade Jamal Abdillah ngan Tomok. Sape nak ikut?
Gerai : Biase artis kalo tengah nyanyi, part korus mesti jerit "Orang Kuantan" supaya peminat tempatan menyanyikan lagu mereka.

Friday, May 22, 2009

Pagi Khamis Minggu Ke-21 2009

Macam biase, sejak menganggur sementare dari belajar ni, gua tidak berkesempatan untuk melanjutkan pekerjaan. Menghamparkan diri di hadapan television. Bukan kerana gua pemalas. Gua kalo kadar kuat kerja sama taraf ngan Oprah sama Mael warung nasi ayam+ikan bakar tu, namun karier sebagai Transporter(cam Jason Statham) membuatkan gua terpakse melupakan karier laen.
Semalam(Khamis), selepas menghantar sebuah pesanan;seorang budak lelaki ke sekolah, gua pulang ke rumah dengan harapan yang same setiap hari selame beberape bulan, berjoging. Namun, sejak beberape bulan jugalah harapan ini tidak pernah termakbul, tidak terkecuali pagi semalam. Namun, semalam adalah berbeza. Idola Amerika secare langsung tidak mampu terbendung lagi oleh TV-holic macam gua. Terpacak selame 2jam memang berbaloi. Persembahan legenda legenda seperti Kiss, Carlos Santana, Keith Urban, Rod Stewart, malah Steve Martin si pelakon Pink Panther pun turut tidak ketinggalan apabila memainkan lagu tulisan beliau yang dinyanyikan oleh si comel Megan Foy. Oh, dan sudah tentu apabila Jason Mraz turut terlibat.
Aku melihat ke arah jam. 10.58. Idol masih belum diumumkan. Pukul 11, Adam dan Kris bersame Ryan Seacrest. 11.07, Kris sudah mule menyanyikan lagu No Boundaries, tulisan Kara Dioguardi, sekaligus menabalkan beliau selaku American Idol ke-8.Cukup menghiburkan acara semalam keselurahannya.
Warung : Kalo AC nak umum AF, mau amik setengah jam. Mr. Seacrest senafas je umum. US memang cepat. Malaysia pula bersopan. Haha

Monday, May 18, 2009

The Most Unforgettable Hari Guru

Hakikatnya, tiada ape yang berkaitan dengan hari guru, namun tidak terlambat untuk aku menghalakan ucapan ini kepade bekas bekas guruku....:
Sekolah rendah : Puan Norlizam, Cikgu Tengku Rozita, Puan Du, dan lain lain
Sekolah menengah : 'Miss' Melissa, Encik Rol, dan semua yang mengajar di sekolah sains shuffle itu.
Sekolah selepas menengah : Puan puan marketing, ekonomi, bel dan kamu semua...
Namun, kemuncak hari guru hanya dirasai pada waktu malam apabila kami bersama sama menjulang trofi yang dijuangkan saban season. Aku bersame budak budak ini; Ronaldo, Rooney, Carrick, Giggsy dan lain lain cukup gembira. Wajah bapa kami juga ( Sir Alex) terpancar sinar bahagia walaupun sudah 600 kali menjulang trofi itu. Pak cik jiran kami, Pakcik Benny (Rafa Beni), masih tidak kunjung tiba. Mungkin ade urusan perniagaan.

Namun sekali lagi, kegembiraan ku terhenti apabila mendapat panggilan handfon dari kampung (Jerantut, ye, saye satu kampung sama Faiz dan Serla dan Ajlaa) yang mengejutkan. Ibu saudaraku tercinta menghembuskan nafas beliau yang terakhir. Semoga roh mu dicucuri rahmat. Al- Fatihah

Sunday, May 10, 2009

Peti Shen

Warge Man U sudah mule melakukan petisyen dan website agar Ryan Giggs dianugerahkan Knight Commander (KBE) yang membolehkan mereka menggunekan panggilan Sir di pangkal name mereka, same seperti Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton dan Sir Richard Branson. ( Aku x pasti pingat darjah ape yang membawe gelaran Sir kepade Encik Rizam, seorang bekas guru English).
Hm, tiade ke petisyen untuk Khairy Jamaluddin?

Sunday, May 3, 2009

Gipsy Girl

" It's been a nice week for, and it can't get any better. I won PFA Player, making my 800th appearance, and scoring today. It is an amazing week."Sir Ryan Giggs.
Harap harap sok dapat la jawab marketing, dengan sedikit berkat dari gol Giggs. Agak agak umo aku 35 la kan, ley x lari laju laju lepas defender cam beliau?

Thursday, April 30, 2009

A Step Into The Final

Nasib baik O'Shea score. Kalo tak, lintang pukang gak exam cost accounting aku tadi. Kredit kepade Pak Cik Alex, Shazali( lecturer costing aku) dan laptop Fak yang berjaye menarik perhatian aku daripada study semalam.

Saturday, April 25, 2009

Merah

Gerai: The Reds or Red Devils?
Julai ini, Syaitan Merah akan bertandang ke Malaysia sempena Jelajah Asia mereka, dan dapat mengubat kekecewaan peminat yang tidak dapat melihat mereka secara live 2007 lalu kerana Piala Asia yang lebih berprestij daripada kunjungan mereka, ( Hamamm kata.). Manakala Merah yang satu lagi ( Liverpool Loser) pula akan bertandang ke Singapura pada bulan yang sama.
Samada Liverpool menganggap pasukan Malaysia terlalu kuat untuk mereka, atau mereka sememangnya tidak mahu layan peminat Liverpool di sini. Hahaha.
Warung: Carutan semata mata. Hakikatnya, stadium kite mungkin tak setanding Singapura.

Tuesday, April 21, 2009

Sejati

Beberape bulan idup dengan penuh konservatif. Tanpe teknologi. Tanpe internet. Tanpe telefon mewah. Baru orang asli sejati.

Friday, March 27, 2009

Al-Fatihah

Warung : Salam takziah kepade keluarge arwah
Malam tadi, 4 orang rakan sebilik telah keluar untuk makan malam, namun ajal di tangan Tuhan. Itu merupakan perkare terakhir yang dilakukan oleh keempat empat mereka apabila mereke terlibat dalam nahas jalan raya apabila kerete yang mereka naiki telah dirempuh oleh sebuah treler dalam perjalanan pulang ke kampus. Dan keempat empat mereke adalah budak blok aku, level 2. Aku level 0. Jadi, secare jirannya, kami saling mengenali, walaupun bukan secare peribadi. Sangat mengejutkan, malah kejadian ini merupakan yang paling menyayat hati dalam tempoh 25 tahun sejarah UiTM Melake ni. Marilah kite same same menyedekahkan Al-Fatihah kepade arwah. Semoga roh mereke dicucuri rahmat.

Gerai : Innalillahiwainnalillahirajiun.

Saturday, March 21, 2009

Speechless

Gerai : Blur, bengang, barua, sume blend menjadi satu perasaan yang sangat....grrr.

Aku balik dari latihan koko, masuk bilik, bilik aku bersih. Habuk pun tiade. Bukan itu saje, laptop sama hanfon pun takde same. Memang rase sangat @#$%. Nombor fon, nombor akaun bank, nombor kalendar, segale galenye tiade. Nombor aku pun takde. Tau la perangai Iblis cam pencuri, tapi tinggal la sim card tu oi. Laptop jangan cite la. Lagu lagu Jason mraz aku RIP dari cd ori kot sume tu. Ngan cd burnout Nemba lagi. Dengan modem modem aku pun kene angkat. memang bangsat perangai. Wat laporan pak gat? Da wat, tapi kemungkinan nak jumpe aku rase lebih kurang -10% la. Pak gat 6 orang, takkan mau spotchek sorang sorang 5000 budak uitm ni. Ape harus aku wat?

Warung : Sebab tu aku da lame tak penah setuju latihan koko untuk budak budak u.

Monday, March 16, 2009

Back To Business

Gerai : Serious
Okay. Since i've been away for some times, i'm gonna relate it with an issue. Since this blog itself called The Earth Is Ours, then i guess i should say something earthy. Huhu. On this 28th March, which means the last Saturday of 2009's March, we, as a humankind, are encourage to turn off lights and energy in an effort to support the Earth Hour campaign. Malaysia will participate it for the first time nationally, and the likes of KLCC and KL Tower are showing their support too, joining the big names such as Rome's Colosseum, Golden Gate Bridge in San Fransisco, Coca Cola billboard in Times Square and many more.

But, what for? Do you realise that you are using energy, almost every day, 365 days a year without you notice, unless your house or wherever you live is blackout or you forget to settle your bill. Thus, is it impossible for you to just left it only for an hour? Let us, and i begging all of us, show our love and support to our Mother Nature.

Warung : Can you?

Monday, March 9, 2009

Kesinambungan Sangat

Warung : Kemalangan berterusan
Ye. Rupe rupenye, modem aku sedang berade dalam keadaan koma sejak aku pulang dari konsert ari itu. Aku online selepas konsert tanpa mengetahui bahawa die berada dalam kondisi yang tenat. Hasilnya, aku baru hantarnya melalui pembedahan di Celcom Center. Make, sekurang kurangnya dua minggu akan datang, aku akan melalui hidup tanpa beliau. Adakah ini memberi makne bahawa aku akan lebih banyak meluangkan mase bersame buku buku dan movie tanpa kehadirannya dalam hidup? Cepatlah sembuh sayang. Abang merindui sinarmu dalam hidup abang. Begitu juga buku nota(english:notebook) ini akan merase pemergianmu. Pulanglah.

Gerai : Aku tak kan online selame beberape lame. Sob sob sob.

Thursday, March 5, 2009

Sangat 3

Warung : Sangat penat

Pukul 11p.m.

Selepas perpisahan dengan Hemo dan Fifi yang bermuke garang, agak lapar dan mood jahat(english:bad mood), aku dan Fakh melangkah ke Puduraya. Ye. Penat bukan kepalang. Aku sempat salin gambar dari kemera ke dalam laptop yang digalas semenjak dari Melaka lagi. Kemudian, mak aku tepon, ajak tido hotel. Fakh? Tido la kat cc belakang Pudu tu. Aku tak pernah buat ringtone tepon. Ye la, sape la nak kol aku kn. Tapi tidak. Setelah agak agak dalam setengah jam, aku teringat pada fon dalam poket seluar. Miskol 6 kali dari bapak aku. Die da ade depan 7-11 depan Encik Puduraya. Aku terhegeh hegeh berlari ke sane, meninggalkan Fakh sendirian. Dan malang ke 2 ku untuk ari ini apabila bapak aku mule men@#&* kerana silent fon. Huh, aku terlalu penat untuk menyerang @#$% beliau, tambah pulak, aku susahkan die, tak kan nak melawan agi tul tak.

Pukul 12a.m

Bilik hotel. Ekon, sofa empuk, TV(bola weyh, MU vs Newkasel) dan lappy(name manje untuk laptop, Miss Melissa ajar). Ape lagi untuk menutup buku hari 4hb March yang memoribilia? Totally have my 'life is wonderful'. Thanx Jason. Nanti aku letak gambar suasane k. Boleh lah same same menghayati(dan mencemburui).

Gerai : Tido.

Sangat 2

Gerai : Sangat smart, sangat ensem mamat pakai topi itam name Gory


Pukul 7.30p.m.


Crowd dye punyela crowded. Aku masuk ke seat RM68, tapi tak kelihatan pulak Bagus. Mungkin die duduk area area L dekat ngan Ponde kot, yang tidak tau seat nye hinggalah die terhegeh hegeh mesej aku mengatekan seatnye di L. Aku pun cube usha usha awek, dan sebelah ku merupakan seorang amoi yang cukup comel, datang bersame kakak dan mummy nye. Usha? Gilak eyh, kene sigung ngan mak die baru tau. Tapi, amoi ni sengih sengih sama aku, mak die pun turut sengih. Aku anggap sengihan mak die sebagai lampu ijau untuk aku usha anak die, bukan usha dye.


Pukul 8.00p.m.


Crowd menjerit! Seorang mamat keluar di atas pentas memegang gitar, dan berjaye memperdaye crowd yang beranggapan persembahan hampir bermule. Padahal, die tolong letak gitar atas pentas je.


Pukul 8.30p.m.


Make, Jason Mraz pun keluar lah. WAAAAAA!!!!!!!!! Cube bayangkan sahaja kehangatan situasi. Pakai imaginasi, seperti Syed. Start start, nyanyi lagu The Remedy tak silap aku. Tapi, perkare paling menarik mate semue penonton Malaysia ialah 3 orang peniup saksofon, trumpet dan klarinet(er,aku tak pasti name name alat alat muzik tiup ni). Mereka bertiga memakai jersi Malaysia! Dan 2 orang daripada mereka botak! Aku syak sorang Indra Putra Mahyuddin, dan yang gemuk sikit tu Hardi Jaafar. Yang ade rambut tu Shukor Adan la. Persembahan jangan cevita la. Memang top class. Serius aku cakap, konsert Coldplay, Jason Mraz ngan Justin Timberlake je yang aku akan terhegeh hegeh sikit. Awek awek Indon sebaris aku dengan galaknye bergelek, sambil diperhatikan cowok cowok.

Antare pukul 8.30p.m. hingga beberapa jam selepas itu

Aku menjadi seorang pencinta seni jazz, dan ska skit skit yang sejati. Kadang kadang rase macam Gerhana Ska Cinta pun ade gak. Kalo part jazz, skit skit gaye Sheila Majid sama Atilia.

Pukul 10p.m.

Tamat dengan menakjubkan. Lagu Butterfly yang menjadi penutup memang gempak. Pe lagi, kamera memang tengah kat tangan, tangkap gambar gambar lautan manusia ni. Aku pun jerit name Hemo pas abis konsert. Padan muke die segan kot. Dulu time sekola selambe je jerit satu asrama rase, so try sekali sekale. Sekali sarung kemera aku ilang da, dan tidak syak lagi mamat Indon sebelah aku paw, pasal die kat sebelah aku dan muke die memang mencurigakan. Da la kemera pinjam. Malang pertame. Persetankan. Nanti pandai la aku jawab ngan tuan, eyh, puan empunya kemera. Aku pun pi jalan sama Hemo, Rina, Fifi dan Amin, ke monorel. Kate mereka mahu lepak Sentral sampai pagi. Aku on ja. Sampai kaunter monorel, aku baru tersedar Hemo cube memancingku lebih jauh, dorang mau ke KJ, pastu chow ke Sunway terus, dan nampak gaye aku dan Fakh akan terkapai kapai kelemasan di sane. Jadi, aku pun mengambil pendirian untuk tak join dorang. Tamat pertemuan aku dengan mereka di situ. Tak sempat nak tangkap gambar sama Rina dan Fifi, yang masing masing tak ubah seperti zombi. Hehe. Jangan marah. Hemo? Mampus aku nak tangkap gambar ngan dye.

Celaka Hemo. Dye rembat topi aku bawak balik sane...


......sambung.......

Sangat

Warung : Sangat gempak, memang kewl, gile wa cakap lu....
Yeah, aku baru sampai hotel. Walaweyh, ekon ala ala menusuk rusuk, dan tilam yang agak empuk. Memang kene ngan badan yang penat kepenatan merempuh area area merangkumi Stadium Negara sampai Pudu. Hah? Watpe kat sane? Haha, konsert Jason Mraz weyh! Gile gempak wa cakap lu!

Kronologi

Pukul 2.30 p.m.

Aku kuar bilik ngan Fakh, melangkah ke luar UiTM. Walaupun bas hanyalah pada pukul 3.15 p.m., dan jarak bilik aku dan balai menanti bas hanyalah 10 minit, tapi aku mengambil keputusan gerak awal, mengelak segale kesesakan laluan pejalan kaki dan kebarangkalian terlewat. Dan pada pukul 3.15 p.m., bas ke KoLumpo tibe. Mengigil hati berdebar. Mesej masuk berbunyi, " Weyh, lecturer cakap selamat pegi konsert. Dan, entah ape ilmu ko pakai, kelas sok ngan luse batal". Mesej dari kawan sekelas ku. Haha. Harapan ku untuk ponteng kelas esok dan luse berkecai apabila lecturer dengan sadisnya membatalkan kelas. Lucky tak aku? Baru lah Kolbi Kelei ngan Jesen Meraz...
Pukul 5.00 p.m.

Teng! Sampai Puduraya. Hakikatnya, kali ke 2 dalam hidup aku di Puduraya. (1st, ngan Teacher Bestarinah, pukul 3 pagi dari Semsas ke Pangkor). Tapi, aku tengok tourist pun muke tak sakai, tak kan aku nak wat muke sakai kat sini. Jalan jalan sampai Petak Masa (English: Time Square), lepak lepak sama tukar baju, kemudian, Hemo hantar mesej mengatekan mereke berade di entrance B, stadium. Gerak Stadium Negare! Ops, lagi agak agak dalam 5 minit nak sampai, seorang Indon berpakaian smart menegur.
"Mau ke konsert Jason Mraz ya? Di mana ya Stadium Negara?" kate Indin itu.
"Owh, mari la join sama kami. Kamu seat mana? RM68? Owh, sama la sama kami" kate ku.
Sedikit perbualan mengenai kemungkinan Coldplay ke Sunburst, dan macam macam lagi. Wa, amik tau gak Indon ni pasal konsert kat Malaysia eyh.
"Bagus. Kamu?" katenye.
" Apa yang bagus? " kataku.
" Namaku Bagus. Kamu?"
"Owh, Syed Borhan..." tipuku. Bagus juga nama orang Indon ni.
Pukul 6.45p.m.

" Hemo!" jeritku. Kelibat Hemo menapak ke arahku. Masih keanak anakan, nasib baek ngan Rina sama Fifi.
" Weyh, topi satu" itu kate kate pertamenye. Bukan nak hai pe kaba, da makan ke belum dulu. Tak patut. Aku pun bagi la topi kat die.
" Ler, keciknye Hemo tu. Ingat besar cam aku ke. Tengok dalam Facebook cam besar" kate Fakh.
Sah, Hemo masih same seperti dulu, melaenkan tabiat Rina yang memanggilnya dengan panggilan Azwan. Tekak loya.
......bersambung.....

Sunday, March 1, 2009

Kota Lampu

Gerai : Wah3x...
Aku jejak kaki kt PWTC, ikut bapa aku, dan alang alang lalang tumpang balik Kuantan terus. Pe lagi, ala ala malam sikit, aku pun gerak la kuar dari bilik hotel. Bapa aku ade meeting. Melangkah ke depan, nampak The Mall, sebelah ngan Hotel Legend. Aku agak agak blur skit tak tau nak jalan mane, aku pun masuk bilik balik, tarik selimut, tidur. Asal rase janggal erk?
Huh, da 2 taun aku tak gi KL rupenye. Tak pe, nanti akan ku jelajah setiap pelosok bumi ini, agar tak nampak kolot sangat.

Friday, February 27, 2009

Optimis Kate Orang

Sejak melihat perubahan Lemang yang telah susut berat badannya dalam 50kg(aku agak) dalam masa sebulan, aku telah rase tercabar. Tak kan aku kalah ngan lemang kot. Lalu, sejak tadi, aku telah mule mengambil langkah berterusan untuk menyahut cabaran dari Lemang.

***********************************************************
******
Fakh merupakan bekas pemain ragbi Alor Star Blues, dan bermain posisi wing (Ala ala Cristiano Ronaldo la katenye). Tinggi 168cm, dan berat agak agak dalam 66kg, badannya sekali pandang nampak tulang terus. Muke ala ala askar, dan mengambil jurusan Komunikasi Media. Memang tak kene lah kos MassComm ni ngan muke dye. Tapi, bagi aku, kalo dye grade nanti, ok la gak. Ley berlakon Gerak Khas.


Kaitannya?


Selesai joging lepas 5 minit, dan sit-up 2 kali, aku bertanye kepade Fakh.


Aku : Fakh, ape beze badan kite ha?

Fakh : (Buat buat tido.)

Optimistik?

Gerai : Jage ko Lemang!


Thursday, February 26, 2009

Lu Ingat Ni Maen Cuit duduk?

Ko ingat aku suke nak maen cuit duduk, penat je nak kejar kejar ni. Dan aku cuit orang apabila orang cuit aku, dan dalam kes ini, Syed dah cuit aku. Barua

A)People who have been tagged must write their answers in their blog.


B) Tag 8 people to do this quiz.

C) Continue this game by tagging 8 other people

my tagged 8::

syed

mael

zainab

fatimah

zaiton

borhan

roslan

karim

1.What have you been doing recently?
Belajar,belajar dan belajar.

Do you ever turn your cell phone off?
yup3.

What happened at 10am today?
aku terhegeh hegeh bangun tido berdebar pasal miss kelas kul 8.

When did you last cry?
Time tengok cite titanic 1994 dulu.

Believe in fate/destiny?
sangat2.

What do you want in your life now?
Winona Ryder!

7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
umbrella???? gile x macho(pinjam syed nye ayat)

8.What's your favourite thing to do on the bed?
Er,secret.Haha.

9.What bottoms are you wearing now?
boxer dikire bottom x?.

10.What's the nicest things in your inbox?
Her name is there.

11.Do you tend to make the relationship complicated?????
Tak penah ade sebarang hubungan, terutama sejenis.

12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
Ye kot.

What was the last movie you caught?
Titanic

14.What are you proud of?
Nasi lemak dan teh tarik kerana mereka kebanggan rakyat Malaysia.

15.What does the oldest text msg in your inbox say?
I've deleted all my messages la.

16.What was the last song you sang out loud?
Lagu Jonas Brothers

17.Do you have any nicknames?
Tiade, dan tidak pernah. Gory? Tu name dalam I.C.

18.What does the newest text say and from who?
Lecturer cari ko pasal x g kls from my classmate

19.What time did you go to bed last night?
Mak kate 10.30 da kene tido

20.Are you currently happy?
Entah

21.Who gives you the best advise?
Fadzilah Kamsah dan Fazley Yaakob

22.Do you eat whipped cream straight from the can?
Nope,tp time keje Secret recipe dulu penah la

23.Who did you talk on the phone last night?
Tade. Tade orang sudi cakap tepon dengan aku, kecuali Winona Ryder.

24.Is something bugging you now?
The clocks counting for Jasin Mraz's concert!

25.Who was the last person to make you laugh?
Afdlin Shauki dan Harith Iskandar

Saturday, February 21, 2009

Perihal Terhangat

Gerai : Sume orang juga cakap sama ini topik

Bola,bola,bola. Malaysia,Malaysia,Malaysia. Bola dan Malaysia memang seperti irama rock kapak dan lagu indie, tidak boleh dipisahkan, tetapi tak masuk langsung. Bola memang menjadi mainan di bibir bibir kebanyakan orang akhir akhir ini. Di warung mahupun di kementerian. Kalau la ade kementerian sihir macam dalam cite J.K Rowling tu, pasti bola tak akan lekang di bibir para sihir.

Kalau bukak sini, banyak sangat perihal bola yang diperkatakan, lebih lebih lagi dengan kisah Jepun yang datang ke Malaysia suatu masa dahulu untuk belajar bagaimana untuk membuat liga bolasepak. Aku malas cerita pasal ape yang Lucius Maximus da cite. Aku pun malas nak tulis pasal ape yang Pipiyapong da tulis.
Aku terbace suatu artikel baru baru ini yang dipetik daripada kata kata seorang pegawai FAM berkenaan dengan komen peminat bolasepak tanahair yang menuntut kemajuan dalam pembangunan bolasepak. Beliau berkata, peminat tidak sepatutnya membandingkan taraf bolasepak Malaysia dengan liga liga luar. Seperti contoh England kerana bolasepak di sana telah wujud sejak tahun 1858 lagi. Baiklah wahai pegawai FAM, tidak perlulah kita membandingkan dengan BPL atau La Liga. Kita ambil J-League, yang kini merupakan liga nombor 1 di Asia. Mereka datang ke Malaysia mempelajari cara cara membentuk sebuah liga, dan kini mereka berjaya menganjurkan FIFA World Club setiap tahun. Malaysia,guru mereka? Liga D di Asia, dan pencapaian antarabangsa tidak perlulah di sebut. Bila kali terakhir Malaysia memenangi piala emas di Sukan SEA?

Lagi ada cakap peminat tempatan tak sokong pasukan negara. Huhu, ada tak tuan lihat keadaan pasukan England yang di-boo oleh peminat mereka,seperti contoh Frank Lampard dan Ashley Cole? Mereka hanya mahukan yang terbaik daripada pasukan kebangsaan. Begitu juga peminat tempatan. Kami tidak mem-boo pasukan Malaysia kerana kami masih sayang akan maruah pasukan bolasepak negara. Kami hanya mengkritik kerana mahukan peningkatan. Tetapi, setiap kritikan diibaratkan sebagai kutukan, sedangkan kritikan adalah kerana rasa sayang akan skuad kebangsaan.


Apabila FAM memecat B.Sathianathan, beliau menjawab dengan berkata,"Lihat kepada kelab besar seperti Chelsea, mereka memecat Phil Besar kerana jurulatih lah yang pertama sekali harus dipecat sekiranya kelab tidak menyerlah." Baiklah sekali lagi wahai pegawai, Chelsea memenangi EPL 2 kali, FA Cup sekali, Carling Cup 2 kali, dan final Champions League. Malaysia? Selepas berpuluh puluh pengurus, apekah hasilnya? Juara Pestabola Merdeka? Claude Le Roy pun kene pecat sebab tak bagus? Beliau berjaya membawa Cameroon ke Piala Dunia sejurus selepas dipecat oleh FAM. Jadi, siapa yang harus dipersalahkan? Tuding jari ke arah orang lain, sedangkan empat jari lain tertuding ke arah sendiri. Jadi, kalo betul lah tuan tuan dan tuanku yang saya hormati sekalian memang betul betul mahu berbakti demi bangsa,khususnya demi masa depan bolasepak negara, adalah lebih elok jika tuan tuan berundur dan memberi ruang kepada mereka yang lebih profesional untuk menjalankan tanggungjawab ini.


Warung : Aku tak berani nak kritik orang berkuasa, tapi kesalahan perlu ditegur

Tensiak!

Warung : Tertekan




Aku ingat, Barrack Obama je yang lebih tertekan daripada aku buat masa sekarang.



Gerai : Gile aku cakap ko....

Friday, February 13, 2009

Yesterday, I'm Yours












Angpa suma kenai tak sapa ni? Sama tak muka depa?

Kome udoh kabo ke mike awai awai ye dok? Si Jesen Meraz dengan Ser Pol Mekkartney ni same muke nye

Ate sore deme pun sedap bebenornye ye dok. Itulah bile kome kabo mike gelak ke kome.

Warung : Nok bebenor pegi ke konsert si Jesen ni, tapi ade test le pulak.

Monday, February 9, 2009

Basah

Di saat aku memerlukan matahari.....
Matahari tiada menghulur pertolongan.

Di saat aku memerlukan angin.....

Angin tiada di situ.

Bagaimanakah kehidupan perlu diteruskan

Apabila angin dan matahari tiada

untuk aku.....

keringkan kasut aku.

Warung : Tak pergi kelas

Sunday, February 8, 2009

Bidadari Khayalan

Warung: Hakikatnya
Hakikatnya, 24 jam sehari terlalu lama bagi aku dahulu. Bangun tatkala embun sudah hilang, dan bos sudah masuk ke pejabat. Dan hari hari begitu akan dilalui dengan panjang. Aku terdetik, mengapa 24 jam dalam sehari? Itu terlalu lama. Kelas. Game. Makan. Tidur. Hanya itu lah mampu aku lakukan, dan kebosanan memang sinonim. Bosan itu kehidupan. Tiada masa depan. Hanyalah rutin harian yang sama dilalui hari hari yang mendatang. Seperti beruang kutub yang hanya berhibernasi selama 8 bulan.

Namun, kehadirannya telah membuatkan aku menyedari apa erti kehidupan. Setiap detik dan setiap nafas yang dilalui terlalu mahal untuk dilepaskan. Seukir senyuman di bibirnya, membuatkan aku terlihat syurga. Dan sesaat pandangan mata, berharga sebuah alam. Sesaat seperti sepurnama lamanya. Dan sepurnama seperti selama lamanya. Tapi, selama lamanyakah keadaan ini berkekalan? Masa masa yang bersepihan adalah untuk aku memikirkan betapa ini hanyalah sementara. Ya, terlalu sementara. Kerana?
Kerana hanya aku yang merasakan kebahagiaan maksima itu. Terlalu bahagia, hingga di saat aku menerokai realiti, aku sedar, aku dalam fantasi. Terlalu fantasi. Hidup untuk mengharapkan mati. Dan mati yang tidak meninggalkan senyuman terakhir. Apakah ini takdirnya? Aku masih belum bertemu dengan suratan takdir, kerana surat itu memang tidak akan pernah kita temui. Namun, tercatitkah kesengsaraan hidup? Tiadakah walau setitis kebahagiaan di mata pena catatan kehidupan ini?

Berputus asa? Frasa semudah itu sudah menjadi terlalu beban untuk hidup ini dengari. Kerana apa? Kerana berputus asa menyebabkan hidup lebih memikirkan tentangnya. Dia. Ya, dialah segalanya. Dan segala galanya tentang dia. Dari saat pertama Tuhan mempertemukan dua hamba ini, lelaki ini telah menjumpai kehidupan. Dan angannya agar perempuan itu merasakan yang sama. Samakah? Senyumannya, layanannya, tuturnya, memberi harapan. Harapan kepada angannya. Hanyalah angin angannya itu, kerana harapan hanyalah palsu. Semata mata. Maka, pertemuan itu bertakdirkan penyeksaan?

Gerai : Penantian sebuah penyeksaan.

Wednesday, January 28, 2009

For Football

Warung: But not for Americana futbol.
Welcome to the new world of footbal talks, where world is nothing but a ball.

Sila kelik sini,eyh,silap, sini.
Gerai: Yeah!

Monday, January 26, 2009

Kenape Kecewa?

Gerai: Sunggu berbeza
Bangun. Bukak mate. Tutup. Ngantuk. Kene bangun. Sebab? Pagi raye. Tapi, berbeza. Lain. Kenape? Dingin. Sejuk. X sehangat pagi2 raye seperti dulu. Adekah kerane aku bujang, tiade baju raye, lemang x antar lemang yang aku tempah, tiade takbir bergeme dan lain2 aktiviti yang menghangatkan suasane raye? Aku kecewe, pejam mate, fikir pasal someone, lelap.

Warung: Gong Xi Fa Cai!

Sunday, January 25, 2009

We Take Comedy Seriously!

Gerai: And it's really funny!
Hahahahaha. Pecah kot perut aku ni. Kire aku dok Melake, sebulan,xtengok tibi, xmembazir langsung. Aku balik Kuantan, ce try usha2 Raja Lawak, lawak giler! Lawak giler aku tengok diorang ce wat lawak. Bengang tengok, lagi bengang daripada bengang kat orang yang datang kat aku cakap aku ensem. John Terry jatuh amik penalti lagi lawak. Haha.

Warung: PP, msuk raja lawak. Wat bngge lepih weyh!

Friday, January 23, 2009

Sejarah Membuktikan

Warung: Xkan nak tipu lak kan
Aku masuk Menengah 1 tahun 2003, yakni batch 1st yg pakai Math ngan Sain dalam English. Perasaan bace surat kaba zaman2 tu,(aku da mule bace surat kaba da zaman2 umur 12 13 ni),cuak gile. Kenape aku antare yang terpilih untuk menghadapi nombor dan eksperimen dalam bahase asing. Sungguh diskriminasi. Penindasan. Tapi xpe. Sebagai generasi Y, aku kene berani menempuh cabarn dunie. Make, aku bersame taulan seperjuangan pun mule la menjadi generasi pertame belajar mereke dalam bahase omputih.

5 tahun berlalu. Aku lepas SPM dengan, x la gempak mane pun result. Tapi, masih cakap Melayu, walaupun belajar omputih. Memang xberkesan pade aku kot. Xpenah pun nak g Mega ngan kempis ngan adh ngan mok ngan topap nak "hey,i'm hungry. Let's go to mamak and eat mee kapur". Xkuantan la . Tapi,kalo exam, aku tulis la omputih. Bodo la jawab English tulis Melayu.

Tapi, ape yang aku nak cakapkan kat sini, tujuan kerajaan wat ajar anak2 orang ni belajar omputih nak kasi negare ni maju. Tapi, korang sedar x. Cube korang tengok. UK. US. German. Jepun. Thailand. China. Sepanyol. Perancis. India. UAE. Ape persamaan diorang? Mereke lebih maju dari kite,tol x. Ade x antare mereke yang gune bahase asing? None! X pernah dalam sejarah dunie, ade negare yang maju menggunekan bahase asing. Even, Kesultanan Melayu Melake dulu tu pun gune bahase Melayu sebagai bahase pengantar. Betul x? Jangan nak kate kite nak cipte sejarah dunie la kan. Memang mustahil! Malah, Vietnam yang menang ngan kite bola tu pun gune bahase diorang sendiri.

Lagi tu pulak, mereke da tukar frasa Bahase Melayu kepade Bahase Malaysia. Haha. Ridiculus. Kenape bahase yang jadi milik Melayu perlu dikongsi-milik dengan yang xberkaitan. Bukan untuk berlaku sebarang racism, tapi,cube fikir. Nak tuka Mandarin ngan Tamil ke Bahase Malaysia jugak ke? Xsalah kalo Bahase Melayu dikatekan milik Melayu,sebab memang milik Melayu pun. Same macam Mandarin milik Chinese ngan Tamil milik Indian. Kalo mereke mahir Bahase Melayu, maknenye credit la tuk dorang sebab mahir bahase kaum lain. Pastu, bile timbul isu orang Kristian nak tulis bible dalam 'Bahase Malaysia', mule r gelabah. Xkasi la, salah la. Sape suh declare bahase tu milik Malaysia. Bahse tu milik Melayu! Same macam Nihonggo milik Japanese, Deutsch milik Germans. Betul x?

Jadi, kalo da name kerajaan Malaysia, fikir la kesan terhadap setiap tindakan. Dan, belajar la menerime kritikan. Xsalah untuk mengaku kesalahan, sebab sume orang wat kesilapan. Baek bertindak sebelum anak cucu kite nanti yang menerime padah atas keputusan kite. Xkah mereke akan melihat ke belakang dan mengutuk datuk nenek moyang mereke dulu2 yang wat keputusan semate2 untuk kelihatan betul.

Warung: Sorry if this scratch is provoking, but this is for the sake of my grandchilds and my beloved land. Tanah Melayu yang hidup harmoni bersame rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

Sia-sia

Gerai: Remuk organ simpan perasaan ngan tapis makanan
Fak,roommate aku,merangkap assistant aku dalam beberape aspek hidup aku, angkat surat kaba ari isnin. Macam biase la,bace surat kaba mestilah bace dari belakang kan. X merah la darah kalo x bace belakang. X MU r.
*Pap*.
"Kami x gentar!" B Sathianathan cakap tentang up-coming match lawan UAE. Hah,Malysia lwan UAE? Aku x tahu menahu pun. Helmi Eliza da wat aku merajuk ngan team Malaysia. Kalo x sebab ade kaitan ngan Rita Rudaini, aku memang xnak amik tau langsung la pasal bola Malaysia.

Sathia cakap, kalo ikut rekod, Malaysia ade harapan menang. Rekodnye: 1980, Mal 1-0 UAE, 1982, Mal 0-1 UAE lebih kurang gitu la. Ade ke ikut rekod time 30 taun lepas. 30 taun lepas, Korea pun ayam je ngan Malaysia. Sekarang, Korea pun da lupe Malaysia ade team bola kot.

Tapi, Sathia x boleh dipersalahkan 100%. Dye dpt pemain cam gitu je, nak wat guane dok. FAM patut mansuhkan je Liga M, pastu mintak Palestin ajar camane nak wat liga yang berprestij. Diorang tengah dok perang pon ley wat liga taraf antarabangsa, tu yang dapat pengiktirafan daripada FIFA tu. Jangan la sombong. Mengaku la yang liga kita memang taraf ape tah. Pemain import pun xboleh masuk, memang lagi x fight la pemain kite kalo setakat lawan ngan sesame saing je.

Nasib baek Ziana Zain wat comeback AJL ari tu. Terubat gak rindu nak tengok nyanyi angkat kening, bukan angkat baju. Yang angkat baju menang gak. Itu kalo Faizal Tahir combine ngan Meat Ankle Husain tu, ley jadi Faizal Hussein da.

Warung: Faizal Hussein ngan Farouk Hussein adik beradik ke?

Friday, January 16, 2009

Words That Make Me Willing To Die

Warung: It's true
Reached my room, lied down on my bed, eyes on my notebook. Then, a friend coming to me.

'Israel bom Palestin ngan Masjid Al-Aqsa.'

I left silent. Volcano is just inside here(pointing on my chest). I could say nothing. The very 1st word coming out from my mouth. Fucker. Pull my blanket, keep my body covered(tutup aurat,as I was only wif my boxer), and keep my finger crossed. I prayed to God, but couldn't find any word to ask. My heart keep burning. This is too much, my heart keep telling me that sentence. I try to send some messages to all my friend to pray to Him, to destroy Israel. But I couldn't. I scratch my words here hoping that whoever read this, spread the idea of praying to God to destroy Israel.

Do I need to hate US? I believe some of them are also against the attack on Gaza. In fact, I believe many are against it. The world are against it. But there's nothing anyone can do,except someone. Someone that is representing US. The one that the task burden on his shoulder I believe is the heaviest. Is the only hope of all this is going to stop. Is it going to stop? Please stop for the sake of the world. What a shame for human race, who can think, who can read, who can even talking, to act just like animal who cannot do those things. (Sorry animal races!) We call us humankind, when we act like none?

Gerai : What a shame for us to kill our own species....

Warung: ....when aliens are just laughing at us.

Sedap

Warung: Mmg sedap
Sedap. Kuey tiau mmg sedap. Aku suke mkn kuey tiau. Sbb kuey tiau sedap.

Tp aku xsuke mkn taugeh. Taugeh xsedap. Taugeh buat kuey tiau jd xsedap.
Aku xsuke keuy tiau ade taugeh. Npe kuey tiau slalu ade taugeh.
Kuey tiau tnpe taugeh sdap. Siape cipte kuey tiau ltak taugeh?
Gerai: Sape suke taugeh ngan burger, cube ltak mreke dlm 1 hidangan. Msti rase habat gle.

100million?

Warung: Tidak membuat deria langsung (Doesn't make any sense)
100million pound sterling for a man,equals to 200million dollar? What on earth make such a guy thinks a man should be valued around 9-figure money? Well, that's what a sheikh is thinking at the moment when he is interested in signing Ricardo Kaka and bring him to Man City. The question is, does Kaka worth that amount of money?

I'm not a football specialist, nor a journalist. But as a normal human, it's totally insane. African country are having poverty, and with a million dollar(RM 3.50m), a lot can be done to help approximtely thousands of kids. But when you talk about 200 times more than a million dollar, just imagine how it can turn African country into a new country. But, instead of helping millions of children whose thirst of education and better life are amazingly storied in The Color of Purple,starring Oprah Winfrey, he, who was estimated to be worth $30bn, are more passions to satisfy his fantasy dream. Creating a football team with big names on the team's line-up. Hoping to win Champions League in 3 years time by spending money and money. You wish.

Winning is not about spending money to get the best player, and ask them to deliver the medals. It's about how you spend your money to get a bunch of ordinary players, and win with those ordinary players. That's how winning can make others impress on you. Sir Alex Ferguson spent 12m pound on an unknown 18-years-old guy named Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, and established that guy to be worth hundreds of million of pound today.

In a meantime, he should also thinks about the world today. How $200m can change the world. As a corporate, social responsible must be his aim. Helps Gaza and Palestine for example. As a Muslim, he should 1st concern about his 'brothers' who are fighting and dying for the sake of Islam. Just imagine how much can help handed by $200m. Just for the sake of humankind, no one who kicks a ball on a pitch for 90minutes worth $100m. Tunnel your wealth for Earth instead.

Gerai: Whatever is, it is still his money.

Warung: What a profit can be gained if that is my capital for my business!